clear

zoeken

search

Zwembad Poelendaele, of de magie van een simpele foto

11 maart 2012

Bovenstaande foto doet me vandaag van de ene in de andere verbazing vallen. De foto is een uitsnede van een groter plaatje dat rond 1980 werd geschoten door Jaap Wolterbeek. De afbeelding is afkomstig uit de Beeldbank Zeeland. Het zwembad dat je op de foto ziet is het inmiddels gesloopte zwembad Poelendaele. Waar het mij om ging is de horecagelegenheid, achter het terras op de eerste verdieping. Op Facebook vroeg ik me af of je in dat tentje ook bier kon drinken, toen.

Op mijn eigen Facebookpagina leidde de foto tot 73 reacties en 17 likes. Op de fanpagina van Middelburg Dronk tot 51 reacties en 56 likes. Ik had niet verwacht dat juist zo’n oud en lelijk zwembad bij zoveel verschillende mensen reacties zou oproepen.

Juist dat onverwachte element maakt gedeelde nostalgie zo leuk. En al die reacties bevestigen voor mij wederom dat het zinvol is om meer met oude foto’s te doen dan ze alleen maar in een online database op te slaan. Deze vind je nota bene niet eens als je zoekt op ‘zwembad poelendaele’. Ik vond ‘m per ongeluk, toen ik zocht op ‘Blauwedijk’. Dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de omschrijving in de Beeldbank, die slechts ‘duikplank buitenbad aan de Blauwedijk’ vermeldt. Daarmee vind je een foto van een zwembad aan de Poelendaelesingel natuurlijk niet zomaar.

De grotere foto heeft overigens een leuk detail. Check dat handje, naast de hoge.

@

4 Reacties

 1. Nat schreef:

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een foto van de gesloopte muurschildering op het oude Alhambra in Vlissingen. Wat ik ook intik, nergens te vinden.Heb je een tip? En dat zwembad was eigenlijk alleen leuk door het grote buitenbad. Gemiste kans in Vlissingen vind ik.

 2. Hey Nat, bedoel je die aan de buitenkant, van die maan? Die zie ik in ieder geval op 
  //beeldbank.zeeuwsebibliotheek.nl/component/option,com_memorix/task,topview/searchplugin,eenvoudig/Itemid,2/CollectionID,2/RecordID,15840/PhotoID,FO016004/ en als je zoekt in de beeldcollectie van het Vlissings Archief (op zoekterm Bioscoop) vind je 'm ook: 
  //www.vlissingen.nl/Gemeentearchief/Gemeentearchief/Beeldcollectie/Fotocollectie.htm . Of bedoel je iets anders?

 3. Nat schreef:

   Je bent een held!

 4. Hopatee, just like that 🙂 Blij dat het raak was.

Reageer