clear

zoeken

search

Vloekend kennismaken met Windows 8

18 maart 2012

InformatieProfessional berichtte twee weken geleden dat Nederlanders 8 procent van hun werktijd verprutsen aan ICT-problemen. Toen Joost Nagtegaal zich op Twitter afvroeg of dat percentage onder thuiswerkers hoger of lager is, antwoordde ik stoer dat ik de afgelopen twee jaar nergens last van had gehad. Ik meende het oprecht. Waar je op de werkvloer soms een uur aan het rommelen bent voordat je toegang hebt tot draadloosinternet, log je thuis of in een willekeurig café probleemloos in. En waar Gmail me in 6 jaar tijd misschien 2 keer heeft teleurgesteld, frustreert de werkmail me bijna maandelijks.

Aan die stoere uitspraak moest ik vannacht terugdenken, nadat ik 6 uur van mijn tijd verpild had aan het herinstalleren van Windows 7. Die tijdverspilling kon ik alleen mezelf verwijten.

Aan het begin van de avond moest ik hard lachen om de video How Normal People Will Use Windows 8. Tegelijkertijd maakte dat filmpje me nieuwsgierig: zou het nieuwe besturingssysteem van Microsoft echt zo onbegrijpelijk zijn voor de gemiddelde gebruiker? Toen ik zag dat je gratis een ‘consumer preview’ kan downloaden besloot ik dat te doen. Ik stond er echter niet bij stil dat die preview, een onstabiele versie, Windows 7 zou overschrijven. Het was al jaren geleden dat ik zelf voor het laatst een besturingssysteem installeerde en gewend als ik ben aan het in een hoog tempo bekijken van websites en -diensten in bèta klikte ik zonder verder te lezen op de downloadknop, het zinnetje achter ‘let op‘ volledig negerend. Een minuut startte ik de installatie en ik besloot in de tussentijd mijn aandacht te richten op een of ander telefoonspelletje.

Twintig minuten later zat ik naar een verschrikkelijke versie van Windows te koekeloeren. Ik wist al snel genoeg. Héél begrijpelijk dat de man in de video niet uit de voeten kon met deze ellende. Afgezien van het feit dat de interface vol onduidelijkheden zit word je als gebruiker ook weer ouderwets gebombardeerd met Microsoftproducten en onvrijwillige aanmeldformulieren. De jaren ’90 in een modern jasje. Ik kon er he-le-maal niets mee.

Pas op dat moment realiseerde ik me dat ik geen software had geïnstalleerd maar een besturingssysteem. Er viel niets af te sluiten of te deïnstalleren. Ik checkte het nog even in Google op de telefoon. Toen wist ik zeker dat ik reden had om binnensmonds te vloeken en op zoek te gaan naar de recovery-cd van mijn laptop. Het terugzetten van Windows 7 verliep nog redelijk soepel maar om de een of andere reden vinden ze bij Dell dat je alle benodigde drivers en updates vervolgens zelf moet installeren vanaf een andere cd. Ze vinden ook dat je vrijwel alle software die je in gebruik had zelf weer mag installeren, van Microsoft Office tot Adobe Reader, van IrfanView tot Google Chrome. M’n enige geluk was dat ik kort daarvoor een back-up had gemaakt van mijn belangrijkste (werk-) bestanden en dat ik in Chrome en iTunes gebruik maak van synchronisatie ‘in the cloud’. De instellingen van die software had ik dus zo terug.

Ik trek mijn woorden van twee weken geleden terug. Ook ik verpruts wel eens tijd aan ICT-problemen. De schrale troost? Meestal ben ik het zelf die ze veroorzaakt…en dwing ik mezelf tot allerlei leermomenten bovendien. Ik kan er mee leven als een thuiswerker met kiespijn.

@

12 Reacties

  1. Mwisse schreef:

    Voor de volgende keer: installeer eerst Oracle VM VirtualBox, dan kun je Windows 8 in een virtuele pc installeren: veel veiliger…

  2. Remco schreef:

    Idd virtualbox, dan krijg je zoiets, maar kan ook andersom pic.twitter.com/5d06hVdP
    Scheelt wat uren slaap 🙂

    1. Learning all the time, van Es 🙂

  3. Dank je! Iets zegt me dat ik volgende keer wel twee keer nadenk, voordat ik aan de slag ga 🙂

  4. Remco schreef:

    Btw die meneer uit het filmpje bakte er met Ubuntu ook niet veel van. Heeft ook een nieuwe interface tegenwoordig waar ook veel over te doen is. Één voordeel, je kan altijd een andere GUI installeren. Windows 8 kan je ook op classic oid zetten geloof ik. Een oordeel geven over iets wat nog niet af is en slechts een preview is misschien wat kort door de bocht, zelfs bij Windows . Oei, zei ik dat?

  5. Heb je helemaal gelijk in Remco. Van een grondige test was beslist geen sprake uiteraard. Ging me nu ook alleen om de eerste indruk en de opzet van die interface. Het schijnt op tablets een stuk beter uit te pakken bovendien. Dat is denk ik ook het uitgangspunt geweest.

  6. Christian schreef:

    Hoe dan ook: auw!

  7. Veerle Tesse schreef:

    thx 4 warning 😉

  8. Robert de Jong schreef:

    ik heb voor dit soort situaties altijd een oude pc staan waar ik op kan klungelen, het is een luxe maar het heeft me altijd erg geholpen. Ook omdat ik zo vaak de meute voor kan zijn en ondersteuning kan geven als zij de overstap wagen. 

  9. Dat is wel beter ja. Ik heb mijn oude pc ook nog, maar er is geen ruimte om die ergens te installeren. Maar eens een ander huis aanschaffen eerst dan 🙂

Reageer