clear

zoeken

search

Over de onzin van curatie, leren van Facebook en een boek over bloggen

18 maart 2012

Ik heb de termen zelf ook regelmatig gebruikt de afgelopen jaren: ‘curatie’ en ‘aggregatie’. Je kunt er van alles over zeggen, maar kort gezegd komt het neer op het selecteren, verzamelen van interessante bronnen uit het grote aanbod en die opnieuw delen, als het even kan voorzien van enige duiding of een persoonlijke mening. Het is de digitale variant van dat wat bibliothecarissen al eeuwen deden met papieren informatie. Het is de trendy benaming voor dat wat bloggers al meer dan tien jaar doen.

Ik ga nu wel heel kort door de bocht maar als je de moeite neemt om de bijdrage It’s not curation or aggregation, it’s just how the Internet works te lezen snap je wat ik bedoel. Ik vind dat een goed stuk.

Ook een goed stuk is What the media can learn from Facebook, van Jeff Jarvis. Dat verhaal richt zich tot de journalistiek maar kan, zoals zo vaak, ook verteld worden aan andere ‘intermediairen’, dus ook aan bibliothecarissen. De aanbevelingen van Jarvis kun je dan weer prima loslaten op het concept van bibliotheken als spil in de verhalen van de lokale en regionale gemeenschappen.

Het is minder ingewikkeld dan het lijkt. Dat is ook precies wat Pfauth zegt in zijn tweede boek Gij zult bloggen, dat -alleen tijdens de boekenweek- gratis gedownload kan worden.

@

Reageer