clear

zoeken

search

M.I. Webwerk: samenwerken met ProBiblio

14 maart 2012

Twee weken geleden twitterde ik al voorzichtig dat ik een nieuwe opdrachtgever heb, namelijk ProBiblio. Mensen uit de bibliotheekwereld kennen die naam wel maar voor de niet ingewijden: ProBiblio is een ‘full-service dienstverlener’ voor de openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Gisteren werd de aard van de opdracht duidelijker. Ik zal vanaf nu tot juni ondersteuning bieden bij een pilot op het gebied van sociale media, die onderdeel uitmaakt van het grotere project Online Presence.

Kort gezegd komt het er op neer dat ProBiblio bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland ook ondersteunt bij alles wat met sociale media heeft te maken. Dat gebeurt niet alleen door middel van adviezen en workshops; er worden bijvoorbeeld ook apps voor Facebook aangeboden. Ik heb daarbij een digitale rol, op afstand: ik scan de huidige activiteiten en voorzie de teams van feedback en advies en zal ook meedenken en -schrijven over/aan de projectdocumentatie. De diversiteit van de bibliotheken in de het werkgebied van ProBiblio is groot. Je vindt er niet alleen organisaties die zijn te vergelijken met Bibliotheek Oosterschelde (zoals de Kopgroep Bibliotheken) maar ook wat meer experimentele bibliotheken, zoals de Stationsbibliotheek in Haarlem en de Airport Library op Schiphol.

Onnodig te zeggen dat ik blij ben met deze opdracht. ProBiblio vond mij dankzij de bemiddeling van Edo Postma. Hem ken ik nog van zijn tijd bij DOK Delft, maar ook van zijn rol in 23 Dingen. Ruim vier jaar geleden begeleidde ik samen met Rob Coers zo’n 130 medewerkers van ProBiblio. Het grappige is dat Rob me toen als eerste in staat stelde volledig digitaal te werken. Daar was ik toen erg blij mee. Edo herinnerde zich dat nog wel en ging, net als Bibliotheek Hoeksche Waard en Bibliotheekhuis Limburg, mee in die werkwijze. Ik ken ProBiblio ook nog van een brainstormsessie in 2007. Wat ik me daar vooral nog van herinner is dat ik moeite moest doen om toestemming te krijgen voor deelname. Men zag niet direct in wat daar de meerwaarde van was. Het enige argument dat ik toen kon aanvoeren was dat kennisdeling los zou moeten staan van de eilandvorming die veel organisaties beperkt. Vijf jaar later kan ik er alleen maar naar gissen of het verleden ook een rol heeft gespeeld in de opdracht die ik nu krijg aangeboden, maar één ding weet ik wel: veel dingen komen vroeg of laat bij je terug. De precieze reden daarvoor is dan niet eens zo belangrijk.

Ik mag niet mopperen, over de eerste twee jaar als ZZP’er. Ik heb meer dan genoeg te doen. Misschien zelfs zo veel dat het tijd wordt dat ik bepaalde zaken afsluit. De vraag is dan alleen nog: welke zaken? Er zijn nog talloze onzekere factoren die maken dat ik het antwoord daarop nog niet heb. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd. Voor nu koester ik de mogelijkheden die op m’n weg komen, zo ook de kans die ProBiblio me biedt.

@

27 Reacties

 1. Wilma schreef:

  He, goed bezig, Edwin!! 
  Gefeliciteerd met de leuke opdracht 🙂

 2. Fabiola schreef:

  Zoals veel dingen vroeg of laat bij je terug komen en op hun plek vallen, komen vroeg of laat ook de belangrijke vragen en antwoorden bij je terug. Voor nu van harte gefeliciteerd met je nieuwe spannende opdracht! 

 3. Rvankints schreef:

  Succes, Edwin!
  Ik hoop weer van je te horen, zien etc…….

 4. Edo Postma schreef:

  Jouw inhuring was het gevolg van een Eurekamoment om drie uur 's nachts in het ouderlijk bed. Niks geen complottheoriën, "resultaten uit het verleden geven geen zekerheid voor de toekomst" of oude rekeningen. Gewoon de juiste man met unieke skills: bibliotheekwerk én sociale media tot in de poriën. Daar gaat vast iets moois uitkomen.

 5. @b4805acf4df1d418f288a752f27270a9 @d7e2783a35d8a5dfbf6eb3be74b5f4f1 @8502977b3beb4212438b345f9efbbae1 Dank jullie wel! Edo Postma haha, leuk om te lezen dat de samenwerking in je ouderlijk bed tot stand is gekomen 🙂  Maar mooi wordt het vast!

 6. Rob Coers schreef:

  Mooi Ed, gaat je lekker zo te horen. En ben ook wel een beetje trots dat ik je ooooooit lang geleden een duwtje heb gegeven 😉

 7. Tenaanval schreef:

  Gefeliciteerd! Betekent dat eventueel samen iets doen met Airport Library en Social Media? Lijkt me leuk!

 8. @Rob: dat was inderdaad een heel nuttig duwtje, thanks once again 🙂

 9. Tenaanval Dank je! Ik kan het nog niet helemaal overzien, maar het is goed mogelijk inderdaad. Vind dat superinteressant, want het is toch een unieke bibliotheek met een ander publiek, een interessant verhaal, enz. Kun je van alles mee. En jij zelf doet dat natuurlijk ook al met je eigen blog!

 10. Tenaanval schreef:

  En twitter niet te vergeten: @airprtlibrarian. Daar heb ik al een hele internationale kring volgers opgebouwd. Heel erg leuk maar daar kan vast meer mee…

 11. Tenaanval nu vraag ik me opeens even af: met hoeveel mensen werken jullie daar?

 12. Marjonmijn schreef:

  Goed gedaan Edwin. Van harte gefeliciteerd! Dubbel feest vandaag! Een fijne dag, liefs, Marjon.

 13. Eric-Jan Dol schreef:

  leuk vroeg kadotje voor je verjaardag? Gefeliciteerd en succes!

 14. @273b89839b8a8d1fc57ffdc332775edc Dank je wel Marjon!

 15. @4f0492d9c9e1186df1bb3ff842bdd0c8 Zoiets 🙂 Dank je wel!

 16. J. Geraets schreef:

  D(i)e virtuele ZZP'er… Bijzonder zoals jouw digitale werkwijze werkt. Heel mooi ! Veel plezier met deze nieuwe opdracht en opdrachtgever !

 17. Alinda schreef:

  Dat is zekers nog een felicitatie waard :o) Dubbelop. Hartstikke goed Ed!

 18. J. Geraets    Dank je wel Joost!

 19. Eric-Jan Keulemans cheers!

 20. @d52826699486410933ab4cc02c4401ea Dank je!

 21. Joost Heessels schreef:

  Veel plezier met je nieuwe opdracht

 22. Kees schreef:

  Heey Edje

  Goed man !!!!! Denk je dat nog nog even tijd kan vinden voor wat ontspanning ook als drukke zzpprrrr. Donderdag 5 april ons jaarlijkse volleybal toernooi met een lichte voorbereiding in den middag !!!!

  Gr
  Kees

 23. Ha Kees, voor ontspanning maak ik altijd veel tijd vrij in de agenda. Vollebal altijd leuk! Present!

 24. Jan Kaldenbach schreef:

  Over kansen gesproken: vanochtend 'Scan en advies Bibliotheek Kennemerwaard en sociale media ontvangen'. 6 pagina's vol bruikbare tips waar we ons voordeel mee kunnen (en zullen) doen. Mooi voor ons én onze klanten. Dus: goeie zet van ProBiblio en één bibliotheek in Noord-Holland plukt daar alvast de vruchten van. Dank!

 25. Jan Kaldenbach Dat is mooi om te lezen Jan! Bedankt voor de reactie. Voor mij is het ook nog een beetje zoeken naar het geschikte format (is het niet te veel informatie, is het overzichtelijk genoeg?) dus als jullie nog opmerkingen of vragen hebben hoor ik het heel graag. Maar ben blij dat de eerste indruk positief is! Fijn weekend.

Reageer