clear

zoeken

search

Hadopi een succes? Pas de merde, Sherlock

31 maart 2012

In januari 2010 schreef ik over Hadopi, de Franse wet die downloaden via P2P-netwerken wil uitbannen. Een citaat:

Dat illegaal downloaden door Hadopi uitgebannen zal worden is uiteraard een illusie. Er zijn genoeg manieren om de controles te omzeilen, ook in de wereld van Torrentsites die zich hoofdzakelijk richten op Franstaligen. Toch kun je nu al aan je water voelen dat de betrokken regeringen over een jaartje zullen spreken over het succes van de nieuwe wetgeving, als onderzoeken uitwijzen dat het gebruik van P2P afneemt. Dat gebruik daalt echter al een paar jaar. Met een afname van downloads heeft dat waarschijnlijk niet veel te maken. Het is aannemelijker dat illegaal downloaden zich verplaatst naar nieuwsgroepen en netwerken die de activiteiten van de gebruikers aan het zicht van ISP’s onttrekken.

Ok, het duurde iets meer dan een jaartje maar de voorspelbaarheid is inderdaad groot. Het eerste evaluatierapport is gepubliceerd (ook in het Engels, als PDF) en Sarko kraait uiteraard victorie. Het gebruik van P2P is sterk gedaald! Legale verkopen namen toe!

Duh.

Le Figaro, Europe 1 (in het Frans), Torrent Freak (in het Engels) en Webwereld (in het Nederlands) nuanceren de officiĆ«le berichtgeving en leggen er andere cijfers en grafieken naast. Het doet me denken aan de Gemeente Amsterdam, die begin jaren ’90 trots meldde dat de Zeedijk junkvrij was.

Moest je voor de lol eens de metro op de Nieuwmarkt nemen.

@

Afbeelding: Europe 1

Reageer