clear

zoeken

search

De open journalistiek van The Guardian als lichtend voorbeeld voor regionale media

03 maart 2012

Als lokaal nieuws ook aandacht krijgt van nationale media kun je goed zien wat de toegevoegde waarde is van de regionale journalistiek. In ‘de kwestie Westkapelle’ gaf ik afgelopen week de voorkeur aan de verslaggeving van de PZC en Omroep Zeeland, boven die van de landelijke dagbladen. Vanuit dat perspectief vind ik het een kwalijke zaak dat de regionale journalistiek in de gevarenzone is beland. Het is nog kwalijker dat Wegener nog niet goed weet hoe de strategie ‘Digital First’ zal worden toegepast.

Je kunt een grote jongen als The Guardian niet vergelijken met regionale Nederlandse kranten maar ik denk wel dat de ‘open journalistiek’ van die krant als voorbeeld zou kunnen fungeren voor de kleinere broeders in andere landen. Zojuist bekeek ik met belangstelling de vele links in het artikel Guardian says open journalism is the only way forward. Die hebben mij -als leek op dit gebied- er van overtuigd dat open journalistiek inderdaad de enige weg voorwaarts is. De parallel naar de bibliotheekwereld is ook nog steeds te trekken.

Het bovenstaande spotje van The Guardian is ook aardig. Dit is het nieuws anno 2012. Take it or leave it.

@

Reageer