clear

zoeken

search

(De) InformatieProfessional in 2027

30 maart 2012

Om het jubileumnummer op te luisteren vroeg de redactie van het tijdschrift InformatieProfessional of ik me in maximaal 300 woorden durfde te wagen aan een voorspelling over ‘het vak’ in 2027. Dat is eigenlijk niet te doen. Desalniettemin deed ik een poging. IP nummer 4 viel gisteren op de deurmat maar is vanaf vandaag ook online te lezen.
In de korte schets verwijs ik ook naar de inhoud van het geweldige boek A Whole New Mind van Daniel Pink, dat ik las in 2007. Een en ander was aanleiding om 5 jaar na dato dat boek alsnog aan te schaffen, maar dan in de Nederlandse vertaling: Een compleet nieuw brein. Ik geloof nog steeds dat Pink er niet ver naast zit.

De ontwikkelingen in de technologie gaan dusdanig snel dat het lastig is om voorspellingen te doen over de staat  van het vak vijf jaar van nu. Zo bezien is vijftien jaar vooruit kijken bijna onmogelijk. Desondanks is het aardig om te mijmeren.

In 2027 is de genetwerkte samenleving tot het volle wasdom gekomen. Alle apparaten in huis zijn met elkaar en met het web verbonden. Ze worden aangestuurd door  de iris- en spraakgestuurde polsinterfaces die iedereen inmiddels heeft.  Die interfaces lijken nog maar in weinig op de horloges van nu: het zijn apparaatjes die veel functies in zich verenigen: kleine projectoren van hologrammen en 3D-informatie, razendsnelle netwerkhubs, lifelogsystemen om ervaringen automatisch te delen met het net en uiteraard ook vervangers van (betaal-) pasjes, sleutels, geld en boeken.

Het internet is onderverdeeld in 7 digitale continenten om het toezicht door digitale overheidsagenten te vereenvoudigen. Daar staat de ultieme personalisering tegenover. Informatie zoeken is alleen nog nodig als je er nog nooit mee te maken hebt gehad; alle andere data zijn al opgeslagen in je lifelog. Voor de consumptie van externe informatie en infotainment betaalt iedere burger een vast bedrag aan mediabelasting, op basis van eerder gemaakte pakketkeuzes. Piraterij is zinloos geworden omdat alles al betaald is.

De oude rol van de informatieprofessional is ook geautomatiseerd. Succesvolle vakgenoten hebben de switch gemaakt van informatiebemiddelaar naar conceptontwikkelaar. Zij hangen het oude gedachtegoed van Daniel Pink’s klassieker A whole new mind aan, en richten zich alleen nog op de pijlers ontwerp, verhaal, compositie, empathie en betekenis: die elementen van informatie die nog niet zijn geautomatiseerd.
Het vakblad InformatieProfessional bestaat dan nog steeds, zij het vooral als 3D-database. IP richt zich bijna volledig op de genoemde pijlers want de behoefte aan duiding van de menselijke kant van data is groot.

@

Reageer