clear

zoeken

search

5 dagen in augustus: over plunderingen en sociale media, over virale stilte en geen hoop

28 maart 2012

Als media eenmaal mainstream zijn geworden duur het meestal niet lang voordat ze, zodra er een of ander incident plaatsvindt, worden aangewezen als zondebok. Ooit waren radio en televisie de gebeten honden, later popmuziek en videogames. De afgelopen jaren zijn het vooral de sociale media die vaak worden aangewezen als de wortel van het kwaad. Dat is meestal onterecht, denk ik. Dat neemt niet weg dat ik het altijd erg interessant vind, als de discussie over dit onderwerp wordt gevoerd.

Deze discussie barstte vorig jaar, na de rellen en plunderingen in veel Britse steden, ook uit. Sommige politici deden zelfs een oproep om sociale media maar helemaal te verbieden, ten tijde van plunderingen. Dat vond ik toen en nu belachelijk. Daarom las ik zojuist met belangstelling de samenvatting van het officiële rapport over die rellen, dat wordt gepresenteerd op de fraaie website 5 Days in August. Onderstaande passage vind ik het opmerkelijkst:

A defining characteristic of the riots was the blanket media coverage. We witnessed 24-hour rolling news and near-constant reporting of events on social media channels such as Twitter, Facebook and BlackBerry Messenger. It seems clear that the spread of rioting was helped both by televised images of police watching people cause damage and looting at will, and by the ability of social media to bring together determined people to act collectively.

However, we do not believe that the Government should simply shut down social networks in the event of rioting. Social media was also used by family members, community groups and authorities to dissuade people from going out onto the streets and to provide reassurance to communities. It did good as well as harm. What is clear from the riots is that there is no simple ‘switch off’ solution to the use of social media. Viral silence may have as many dangers as viral noise.

‘Virale stilte zou wel eens net zoveel gevaren kunnen opleveren als viraal lawaai’? Ik weet niet zo goed hoe ik die uitspraak moet duiden maar een citaat verderop wijst me denk ik in de goede richting: “De afwezigheid van hoop en dromen bij de vele mensen die we spraken is een gevaar voor de maatschappij”.
Die uitspraak voelt voor mij als een spijker die op de kop wordt getikt. Een paar Engelse vrienden begrepen vorig jaar maar al te goed waarom de dingen vorig jaar liepen zoals ze liepen. Als je geen dromen en illusies meer hebt, heb je ook niets meer te verliezen. Je wil niet weten voor hoeveel mensen dat geldt.

Stof tot nadenken, maar ondertussen kan ik als buitenstaander toch ook gewoon grijnzen om dit specifieke clipje van de plunderingen. Niet omdat ik het goedkeur, maar omdat een favoriet liedje van de Sultans of Ping zo leuk wordt gebruikt: Let’s go shopping….

@

Attendering: The Guardian

Reageer