clear

zoeken

search

Zijn de onderhandelingen tussen uitgevers en bibliotheken vastgelopen?

09 februari 2012

Collega’s enthousiast krijgen voor digitale bibliotheekvernieuwing is nog nooit een makkie geweest maar zo lastig als nu was het volgens mij nog nooit. Dat heeft alles te maken met het feit dat er enerzijds heel veel gebeurt (dat is moeilijk te behappen) maar dat er anderzijds heel veel tijd overheen gaat voordat resultaten zichtbaar worden. Daar komt bij dat een groot deel van het proces dat tot die resultaten moet leiden in nevelen is gehuld. Dat noemde ik vorig jaar ‘de onwetendheid van welwillenden‘. Feit is dat niemand er nog van opkijkt als de oplevering van een nieuwe website ‘gewoon’ even een jaar (of langer) wordt uitgesteld.

Feit is ook dat nog maar weinig mensen veel verwachten van eboeken in bibliotheken. We weten dat er, dit kwartaal nog, een portal voor een handvol titels gelanceerd zal worden. Maar wat is de waarde van weten nog, als je een jaar geleden ook wist dat er een proeftuin voor eboeken zou komen, een tuin die er nu nog steeds niet is? Ieder weldenkend mens voelt aan zijn of haar water dat de onderhandelingen tussen bibliotheken en uitgevers niet heel soepel verlopen.

Daarom is het bijzonder interessant om Mark Deckers, die beter is ingevoerd dan menigeen en maar zelden uit zijn slof schiet, nu eens wél uit zijn slof te zien schieten over dit onderwerp. Hij roept op tot een boycot. Omdat ik noch van de hoed, noch van de rand weet in dezen (leve de transparantie!) kan ik daar inhoudelijk weinig over zeggen maar iets zegt me dat er vuur is bij deze rook. Let ook even op de reactie van uitgever Bob van Duuren, onder de bijdrage.

@

Gerelateerd:
Bibliotheken en uitgevers starten pilot uitlenen ebooks (juli 2011)
Een oproep aan uitgevers: breng e-boeken onder het leenrecht (januari 2011)
Bibliotheken niet interessant voor uitgevers van e-books? (augustus 2010)
Ebooks, uitgevers en verdienmodellen: de bekentenis van een nieuwe mediahoer (december 2009)
Een olifant leren dansen: uitgevers vrezen deelcultuur (oktober 2006)

8 Reacties

 1. Laurens Lammers schreef:

  Zijn er eigenlijk al ebooks te krijgen in bibliotheken? (Ben al lang niet meer in een bieb geweest)

 2. @288890881c9fa9cd2d0b374c29f6b711 ha Laurens, dat is precies het probleem. Er is een app met 25 zeer klassieke titels, maar de Openbare Bibliotheken moeten het al jaren doen met extern aanbod uit het publieke domein. Bij de grotere bibliotheken als Amsterdam en Rotterdam zijn er wel een paar 100 titels te lenen, zag ik onlangs, maar in de meeste bibliotheken moeten we nog steeds 'nee verkopen'. De sector wil graag, maar de licenties vormen dus het probleem (voor zover we weten dan toch).

 3. Laurens Lammers schreef:

  Ah. Lekker ingewikkeld allemaal weer. Met dvd's ging het allemaal toch wat makkelijker, al was het aanbod hierin in de bieb (de laatste keer dat ik er was) ook niet bijzonder groot.

 4. @288890881c9fa9cd2d0b374c29f6b711 DVD's waren inderdaad wel goed geregeld. Hoe het precies werd afgesproken weet ik niet, maar bibliotheken hadden in ieder geval films in huis die gebaseerd zijn op boeken (of andersom). Games uitlenen werd op een gegeven echter ook zodanig gefrustreerd dat we op een gegeven moment maar besloten ze helemaal niet meer aan te bieden. Het aanbod was echt te karig en achterhaald toen.

 5. Nicole Mulder schreef:

  De onderhandelingen zijn niet vastgelopen. Binnenkort volgt er meer nieuws over de voortgang.

 6. @ec3b5a16f62c87207ee8cd47d9a39741 Dank je wel voor de feedback Nicole, ik ben benieuwd!

 7. Nicole Mulder schreef:

  Ha allen, 

  Misschien wat kortaf, het vorige bericht, maar dat kwam omdat we problemen hadden met het plaatsen ervan.  En toen lukte het ineens wel, maar nu staat de boodschap een beetje kaal. Zoals gezegd, de onderhandelingen zijn niet vastgelopen, en binnenkort volgt er meer nieuws over de voortgang!

  Groetjes, Nicole Mulder (Bibliotheek.nl)

Reageer