clear

zoeken

search

Spectaculair: de architectuur van een mierenstad

01 februari 2012

Op oudjaarsdag kocht ik bij De Tribune in Maastricht het boek Zwermintelligentie, van Len Fisher. Ik had nog nooit van het boek gehoord, maar sinds ik Emergence van Steven Johnson las fascineert het onderwerp me.

Geïnspireerd door bewegingen van mieren, bijen en sprinkhanen introduceert Len Fisher een aantal universele zwermwetten. Deze kunnen ons helpen in uiteenlopende situaties zoals het vermijden van files en het uitkiezen van het beste restaurant.

Het is verbluffend om te zien waar zwermen toe in staat zijn. Ik stuitte zojuist op het bovenstaande filmpje. Mijn mond viel open. Onderzoekers goten drie dagen lang cement in een ondergrondse mierenkolonie, om de structuur ongeschonden bloot te kunnen leggen. Daar was maar liefst tien ton voor nodig. De stad die uiteindelijk tevoorschijn kwam is een staaltje fenomenale architectuur. Soms werkt YouTube leesbevorderend. Ik krijg nu écht zin in dat boek.

Gerelateerd:
Een mierenboerderij in huis?
De gekleurde mier
Hoe een mierenkolonie vloeibaar wordt

Update: dit fragment is afkomstig uit Ants-Nature’s Secret Power. Die film is ook in z’n geheel te bekijken op YouTube.

@

6 Reacties

  1. J. Geraets schreef:

    Wauw ! Echt geweldig. Een werk in de omvang van het bouwen van de 'great wall of China' (Chinese Muur) ! 40 ton zand door mieren verplaatst over de afstand van een, naar de maat van een mens, kilometer (!)…

  2. J. Geraets schreef:

    Meer zwermen… : "… Medewerkers van het lab ontwikkelden een techniek om een zwerm van
    twintig robots (quadcopters red.) in complexe driedimensionale patronen te laten bewegen en
    snel van patroon te laten wisselen…." bron: Onbemande quadcopters leren in formatie te vliegen

  3. J. Geraets Dank voor de tip Joost!

  4. Esther Fidder schreef:

    O, ik zie nu je update-zin. Ik ga het zeker in z'n geheel kijken. Ben namelijk wel benieuwd wat ze met alle mieren hebben gedaan… Mooi om het bouwwerk te zien!

  5. Veel plezier ermee Esther Fidder !

  6. Esther Fidder schreef:

    Ik heb meer niet gekeken dan wel (heb het niet zo op close-up's van alles wat er creepy uit ziet), maar het was heel interessant om te horen! Dat wat ik vooral wilde horen (wat hebben ze gedaan met de mieren voordat ze concrete in het nest goten), werd helaas niet gezegd 🙁

Reageer