clear

zoeken

search

Krot of Kans: een weekje wonen in Terhole

24 februari 2012

Hoe zou het zijn om in een klein dorp te wonen? Die vraag heb ik mezelf al vaak gesteld. Ooit zou ik namelijk best naar het buitenland willen vertrekken om vanuit daar mijn webwerk te verrichten. M’n voorkeur gaat daarbij uit naar een rustig oord. Veel mensen vermoeden dat ik daar nooit zal kunnen aarden maar daar ben ik zelf niet zo zeker van. Ik zou het in ieder geval graag eens uitproberen. Nu krijg ik de kans om dat te doen. Ik ben uitgenodigd om een weekje in Terhole (Zeeuws-Vlaanderen) te komen wonen. Een vriend van me zou over dat plaatsje zeggen: “Terhole is zó klein dat ze het binnen zetten, als het regent.”

Gisteren maakte ik in het Centrum voor beeldende kunst, vormgeving, architectuur in Zeeland (CBK) kennis met Petra de Braal en Martien Luteijn, die sinds de zomer van 2011 werken aan het project Krot of Kans  (waarover je meer kunt lezen in het eerste persbericht en in artikelen van de PZC (PDF) en BN/De Stem). Zij legden mij gisteren uit wat het project behelst en waarom zij het leuk zouden vinden als ik, in navolging van vele anderen, een week doorbreng in het vierde huis, dat dus in Terhole ligt.

Ik vind het een leuk idee. Het is niet alleen een kans om uit te vinden hoe ik het wonen in een kleine kern ervaar; het is ook een mogelijkheid om mijn vooroordelen over ‘d’n overkant’ (Zeeuws-Vlaanderen), voor zover ik die heb, weg te laten nemen. Ik vind het interessant om te onderzoeken hoe het er nu écht voor staat, met die krimp. Het lijkt me leuk om de bibliotheekdiensten van de Zeeuws-Vlaamse collega’s onder de loep te nemen, als collega en buitenstaander. Ik zou graag een avondje gaan drinken in Oostburg of Terneuzen, om uit te vinden of er links zijn te leggen naar Middelburg Dronk. Ik vind het wel een uitdaging om te kijken of sociale media een rol kunnen spelen, bij het onder de aandacht brengen van leegstaande huizen of verkoopbare grond. Er zijn genoeg aanknopingspunten, wil ik maar zeggen.

Komend weekend ga ik dit eens bespreken met Marleen. Ik hoef het namelijk niet alleen te doen. Ik vermoed dat we er wel uit gaan komen. Wordt vervolgd.

@

Met dank aan Sonja Barentsen voor de bemiddeling

10 Reacties

 1. Robert Krom schreef:

  Terhole is blijkbaar wel groot genoeg om er Google Streetviewautootjes heen te sturen. Het ziet er leuk uit 🙂 Ik ben benieuwd naar je ervaringen als je ervoor kiest om er een week te proefwonen 🙂

 2. Robert Krom Dat is ook weer zo. Op de beelden ziet het er ook helemaal niet zo klein uit. Leerde gisteren dat de kroeg er inmiddels wel is verdwenen. Er is alleen nog een slager. Gelukkig ben ik omnivoor 🙂 Ik kom er vast en zeker nog op terug! 

 3. Alinda schreef:

  Wat een leuk initiatief!! Doen zou ik zeggen haha.

 4. Ann Wuyts schreef:

  Je hebt reeds nagevraagd of er internet beschikbaar is? 😉

 5. Als het aan mij ligt wel hoor Ali!

 6. Dat was een van de eerste vragen inderdaad. Is gelukkig het geval 🙂

 7. Peter de Kock schreef:

  OMG, Terhole. Ik weet niet of het boek nog bestaat maar als je het nog kunt vinden, lees het dan voordat je afreist. Het boek heet 'Het spookt in Zeeuws-Vlaanderen'.

 8. Mmm, kan het in Worldcat niet meteen vinden, maar op 
  //www.gremberghe.nl/2011/03/2644/ wordt dat boek ook vermeld. Zal eens kijken of ik het te pakken kan krijgen, thanks Peter!

 9. Peter de Kock schreef:

  Ik heb het boek een keer gelezen toen ik nog op de middelbare school zat. Ben niet lang daarna die streek ontvlucht, dat zegt genoeg 🙂 Desondanks, veel plezier in Terhole Edwin en bezoek ook het nabijgelegen Hulst eens.

 10. Dat zal ik zeker doen Peter! Daar ben ik overigens wel vaker geweest, al is het weer verdacht lang geleden…

Reageer