clear

zoeken

search

Handig: een zoekmachine voor foto’s zonder copyright

02 februari 2012

Er zijn nog steeds organisaties zijn die ageren tegen het hergebruik van foto- en videomateriaal maar gelukkig boekt Creative Commons ook nog steeds terreinwinst. Nog één keer voor de mensen die niet bekend zijn met dat verschijnsel:

Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaardlicenties bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden, en onder welke voorwaarden dit mag.
Met een Creative Commons licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons licentie betekent niet dat je je auteursrechten opgeeft. Het betekent dat je ervoor kiest om, aan wie er maar gebruik van wil maken, op voorhand bepaalde gebruiksrechten te verlenen, waarvoor die gebruiker anders expliciet toestemming aan je zou moeten vragen.

Helaas is het zo dat het vinden van media met een CC-licentie nog steeds geavanceerd zoeken vereist. De content wordt versnipperd aangeboden. Hoe fijn is het dan om kennis te maken met de zoekmachine //search.creativecommons.org? Die doorzoekt  Flickr, Google Afbeeldingen, Google web, Wikimedia Commons, Europeana, Open Clipart Library en SpinXpress. Dat scheelt veel klikwerk!

Gerelateerd:
Je foto’s een cc-licentie geven
Creative Commons: beestachtig goed

@

Attendering: Phil Bradley

2 Reacties

 1. Maarten Zeinstra schreef:

  Strikt genomen is search.creativecommons.org geen zoekmachine van voor foto's zonder copyright.

  Met een CC-licentie behoudt je je auteursrecht maar geef je aan andere aan dat je de werken mag gebruiken onder bepaalde voorwaarde. Zo moet je altijd de naam van de maker vermelden en mag je werken soms niet commercieel gebruiken. Let dus altijd op als je werken gebruikt onder een CC-licentie.

  Als je er niet uitkomt kun je mij altijd bereiken via onze website: creativecommons.nl

  Maarten Zeinstra
  Creative Commons Nederland

 2. Dank voor de nuancering Maarten, je hebt gelijk.

Reageer