clear

zoeken

search

Gelezen: Toen roken nog gezond was

28 februari 2012

Waar de fascinatie vandaan kwam weet ik nog steeds niet maar als klein ventje vond ik alles wat met roken had te maken magisch. Toen ik een jaar of tien was besloot ik (lege) sigarettenpakjes te gaan verzamelen. Er moest een visnet aan het plafond van mijn slaapkamertje komen, daar kon ik ze dan mooi in uitstallen. De inspiratie voor dat net had ik dan weer opgedaan bij een stoere neef die vijf jaar ouder was.

Binnen 2 jaar had ik zo’n 400 verschillende pakjes verzameld, waaronder een paar oude schuifdoosjes van de merken Players en Chief Whip. Van de een op de andere dag was ik mijn hobby beu. Ik donderde de pakjes zonder pardon weg, met net en al.

Deze herinnering kwam boven na het lezen van het boekje Toen roken nog gezond was! Dat boekje kreeg ik in handen via mijn lief en oud-collega Kees, die blijkbaar aan mij moest denken bij het zien van de omslag. Het boekje is flinterdun (ik was er in 13 minuten doorheen) en eigenlijk alleen interessant voor de echte liefhebbers, of als geschenk voor de verstokte rooknostalgicus. De 80 pagina’s zijn vooral gevuld met plaatjes. Maar leuk zijn die plaatjes wel. Bij ontlokten ze in ieder geval een glimlach, zo nu en dan. Want het is  wel waar wat de auteurs schrijven: “De wereld was toch wat mooier toen er nog volop reclame mocht worden gemaakt voor tabakswaren. Het leek wel of de creatiefste vormgevers, de knapste copywriters en smaakvolste art directors op de tabak werden gezet. Samen schiepen ze een aantrekkelijke, kleurrijke wereld waarin roken niet leidde tot hoesten en enge ziekten, maar werd aangeprezen als het beste medicijn tegen de kwalen des levens en de hardheid van het bestaan.”

@

Reageer