clear

zoeken

search

App van de week: Movellas

28 februari 2012

Het is altijd leuk om de mogelijkheden en de potentie te verkennen van apps die te maken hebben met boeken. De kop Movellas: samen boeken schrijven op de iPhone, op iPhoneClub, was vannacht dan ook al aanleiding genoeg om de gratis app Movellas uit te proberen.

De collectie boeken waarover Movellas al beschikt heb ik genegeerd. Daar ging mijn belangstelling niet naar uit. Ik wilde alleen maar weten hoe boeken daar gepresenteerd worden, hoe de app navigeert en of de tool inderdaad geschikt is voor het (samen) schrijven van boeken.

Welnu: met de presentatie en navigatie zit het behoorlijk snor, al moet je soms wel onnodig veel swipen, voor m’n gevoel. De belofte dat je samen kunt schrijven aan een boek binnen de app wordt volgens mij niet helemaal waargemaakt. Ik kon in ieder geval nergens een optie vinden om op de telefoon te beginnen met schrijven. Op de site van Movellas vind je die optie wel. Daar kun je ook een afbeelding uploaden die je als omslag kunt gebruiken. Toen ik dat eenmaal had gedaan, en een oude tekst van Mijns Inziens had toegevoegd, verscheen mijn ‘boek’ wel in de app (pas nadat ik die opnieuw had opgestart). Meeschrijven bestaat dan daar uit, dat je commentaar kunt geven op de desbetreffende tekst.

Vermeldenswaardig is de presentatie van je tekst als boek. Als je die opent met de reader ziet het er allemaal behoorlijk kek uit. Minpunt is dan weer dat je je boek niet lijkt te kunnen downloaden met de app zelf. Ook hier biedt de website echter uitkomst. Daar kun je je jouw werk downloaden als ePub, of er naar laten linken via SMS of een barcode.

Mijn conclusie: Movella’s is nog niet helemaal compleet maar toch interessant omdat het boeken mooi presenteert, het een goed werkend publicatieplatform is en ook nog een community probeert op te bouwen. Zo’n app zou ik maar wat graag inzetten voor de bibliotheek, in het licht van zelf het heft in handen op het gebied van het faciliteren en uitgeven van regionale en lokale e-books.

@

Reageer