clear

zoeken

search

Over het succes van Pinterest, Tumblr en Instagram (en nogmaals over luchtkastelen)

22 januari 2012

Mensen die eenmaal de geneugten van een goede smartphone of een tablet hebben genoten gaan anders tegen het web aankijken. Vooral tablets zorgen ervoor dat zij het web gemakkelijker en luier én visueler en sneller tot zich kunnen nemen. Dat veel mensen daar behoefte aan hebben blijkt uit de populariteit van toepassingen die daar handig op inspelen.

Vorig jaar zagen we hoe snel Tumblr groeit, waarom Instragram zo populair is en wat er zo speciaal is aan Flipboard. Het zijn apps/websites die mobiel het best tot hun recht komen en die het bovendien kinderlijk eenvoudig maken om informatie te selecteren, opnieuw te delen, of te bewaren. Dat visuele informatie het daarbij het beste doet zal niemand verbazen. De verschuiving naar ‘visuele geletterdheid’ is al een paar jaar aan de gang. Dat verklaart onder meer waarom veel mensen liever snel een infografiek bekijken dan een uitgebreid artikel lezen. Het verklaart misschien ook waarom tabletgebruikers- zoals we gisteren konden lezen- relatief veel shoppen online en steeds minder uitgeven aan gedrukte media.

Pinterest bevestigt de trend. Maandenlang ontweek ik die website/app, misschien wel omdat ik ergens had gelezen dat het vooral vrouwen met iPads waren, die voor de bijl gingen. Lees What’s behind the Pinterest craze? 15 super-users share their thoughts en je begrijpt wat ik bedoel.
Vannacht won mijn nieuwsgierigheid het van mijn weerzin, nadat ik donderdag bij Ton Bibliotheekpinnen met Pinterest las, dezelfde dag op TechCrunch Does Google Have An Interest In Pinterest? en een week eerder op Frankwatching Pinterest: de nieuwste online hype. Pinterest groeit als kool, zoveel is wel duidelijk. Ik wil dan weten waarom.

Vannacht ging ik er dus eens goed voor liggen. Ik negeerde mijn favoriet Feedly (ook al visueel!) een paar uur om Pinterest te verkennen en om Tumblr en Instagram te herontdekken. Ik kan niet anders dan zeggen dat het een mooie en overweldigende ervaring was. Je stuit op fantastisch beeldmateriaal en het navigeren binnen de apps raak je niet snel beu, immers: scrollen op iPhone of iPad is geen moeite en als je op je laptop gebruik maakt van je de spatiebalk kun je ook oneindig door Tumblr rollen, zonder dat je de muis nodig hebt. Blijft u maar lekker liggen, meneer. En wil je delen op Twitter of Facebook, of de bron opslaan in je mail of fotorol? Eén druk op het knopje volstaat, meneer.

Je kunt hier van alles van vinden maar reken maar dat dit nog maar het begin is. De late meerderheid betreedt de smart- en padmarkt nu pas. De genoemde apps zullen navolging krijgen (kom er maar in, Path).

Sociale media hadden al veel invloed op de aandachtsspanne van internetgebruikers, deze toepassingen zullen dat nog eens versterken. Die constatering brengt me terug bij een discussie eerder deze week, met een collega van Bibliotheek Oosterschelde. Toen ik nog eens uitlegde waarom we voorlopig niet hoeven te rekenen op een nieuwe website, en dat die website uiteindelijk ook vooral gewoon een, uhm, website zal worden, toen vroeg zij zich hardop af of websites eigenlijk nog wel nodig zijn in dit tijdperk.

Haar vraag is geen prettige, als je ziet hoeveel tijd en energie er wordt geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe websites, maar een volkomen terechte. Ik was om een of andere reden toch blij om het te horen uit haar mond. De luchtkastelen die we bouwen zullen op termijn als zodanig erkend worden. Ik beweer daarmee niet dat websites helemaal niet meer relevant zullen zijn, maar we steken er onevenredig veel tijd in en we verwachten er veel te veel van.

@

10 Reacties

  1. Edo Postma schreef:

    Wat mij bij dit soort diensten het meeste opvalt is het sterke serendipiteitsgehalte. Volgens mij is dat de succesfactor waarom mensen er graag gebruik van maken. Ik ook.

  2. @78a90400007afc02efe44932b8fb04c1 Daar zit zeker iets in! Je ontdekt van alles, zonder dat je jezelf een slag in de rondte moet klikken, zoals vroeger bij het ouwe trouwe surfen…

  3. SaskiadenOtter schreef:

    Je had mijn naam mogen noemen hoor en ik denk dat we met het twitter en Facebook account al heel goed op weg zijn. En ik als vrouw met iPad ben nu wel erg interest in pinterest 🙂

  4. @b9e9586ad10b492cffce7c0643e7229f dat zal ik volgende keer dan gewoon wel doen 🙂 Ik kreeg binnen een paar uur een uitnodiging. Heb er ook eentje voor de bieb aangevraagd. Verkennen maar weer. Ben benieuwd wat je ervan vindt!

  5. Jouke de Vries schreef:

    Tuurlijk kon ik het niet laten om, zodra ik het las en via Den Twit erover in gesprek raakte met Ron en Patrick, ermee te gaan pielen voor onze bibliotheek (Bibliotheek Enschede). Nog maar een paar dagen actief dus, maar ik zie wel mogelijkheden!
    En Edwin(voor de bieb) en Saskia als jullie een invite nodig hebben dm dan even een email adres naar @derJouke op Twitter.

  6. Jouke de Vries Goed om te lezen! Dank voor het aanbod ook. Ik wacht nog even tot morgen met dat verzoek (andere kwam vrij snel) maar anders houd ik me aanbevolen. Waar zitten die invites ergens verstopt? Ben ze nog niet tegengekomen…

  7. Jouke de Vries schreef:

    De invites zitten onder je profielnaam(helemaal rechtsboven) ''invite friends".

  8. Jeroen Clemens schreef:

    Helemaal mee ens Erwin en zoals altijd weer een mooi overzicht met overdenking gratis erbij. 
    Soms gaat het allemaal heel langzaam. Ik ben al 20 jaar lid van IDEC, een samenwerkingsverband ( vertegenwoordigers van 32 Europese landen) die zich bezig houden met Literacy. Ik heb verschillende pogingen gedaan om digitaal meer te overleggen en samen te werken met weinig resultaat. Nu heb ik een WordPress website gemaakt //literacyeurope.org . Dit is een combinatie van pagina's, waarop zij de informatie van hun land zelf moeten aanpassen, de mogelijkheid allemaal berichten/posts toe te voegen en een forum. Ook kunnen zij reacties geven op pagina's en posts. Ook heb ik verwijzingen gemaakt naar door mij gemaakte Scoop.It en een paar andere websites. Ineens, nadat ik een hands-on workshop heb gegeven ( met slechts 1 werkende computer 😉 )  vallen er een paar kwartjes en komen er spontaan reacties, posts en forum bijdragen. En het enthousiasme is ineens groot. Er waren veel jaren van rijping van de geesten nodig om een klein, maar belangrijk stapje te doen. Maar ik ben blij met dit stapje.

  9. Jeroen Clemens Zo'n workshop kan veel doen ja. Voor veel mensen is het een drempel om zelf alles te verkennen, maar als je hoogtepunten en mogelijkheden laat zien….
    Mooi om te lezen dat de stapjes zijn genomen. The only way is up 🙂

Reageer