clear

zoeken

search

NRC Next gaat feiten checken

20 januari 2012

Rob Wijnberg kondigde het eergisteren aan: het weblog van NRC Next gaat veranderen. De aandacht wordt verlegd naar het checken van feiten. De bijdrage Next checkt: ‘De gemiddelde westerling ziet 3.600 reclames per dag’ laat zien hoe men te werk gaat. Ik vind het prachtig.

Gerelateerd:
Je bronnen checken
Leren leven in de post-feiten maatschappij
Geloof het niet! De manipulatie van het nieuws in de VS
De betrouwbaarheid van informatie: gemanipuleerde foto’s herkennen
Lulkoek: de LSD van de CIA in Point-Saint-Esprit

@

Afbeelding: Deviant Art

6 Reacties

 1. Peter de Kock schreef:

  Uhhh, is dit niet waar journalistiek eigenlijk om draait? Hoe dan ook, ik vond het voorbeeld mooi omdat er niks mooiers is dan de waarheid. Zelfs als de waarheid lelijk is.

 2. @f0a49a69748032b8e865ab8fb24a654d helemaal mee eens. Ik zou liever kranten lezen die half gevuld zijn met betrouwbare artikelen dan het haastwerk dat je nu vaak ziet. Snap wel dat de praktijk vele malen weerbarstiger is, maar ik vind dat je van de geschreven media best iets mag verwachten. Las deze week op De Nieuwe Reporter het profiel van de gemiddelde journalist in 2010. Kwam dit aspect niet echt in naaar voren (meen ik me te herinneren 🙂 )

 3. Peter de Kock schreef:

  Ik denk dat veel kranten meer aan de adverteerders denken dan aan de feiten. Lijkt me super als het voorbeeld van NRC Next wordt opgevolgd.

 4. @f0a49a69748032b8e865ab8fb24a654d Dat speelt ongetwijfeld een grote rol inderdaad. Op Plus wees iemand mij er op dat De Pers ook al een tijdje zo'n rubriek heeft. Dat wist ik niet.

 5. Astrid van Dam schreef:

  En? Lees je al die gecheckte beweringen nog wel eens? Ik ben wel benieuwd wat je na de eerste 3 maanden eigenlijk vindt van deze rubriek. Ze houden moedig stand, dat moet gezegd. En ze maken er echt werk van. Mij valt het vooral op dat, die enkele keer dat iets gewoon 'waar' blijkt te zijn, ik eigenlijk teleurgesteld ben. Ik lees liever hoe ze ontdekten dat het bewijs rammelt. Dat stukje leedvermaak zal me ook wel weer door diezelfde media zijn aangeleerd 😉

 6. Ha As, met al die beweringen is het eigenlijk net als met het gros van de meeste andere feeds: als het onderwerp me aanspreekt klik ik er (regelmatig) op door, maar ik lees niet alles. Kom ze ook wel eens tegen in de gedrukte Next, maar die lees ik ook onregelmatig, laten we zeggen een keer of 3 per week. Heb hetzelfde als jij. Mijn ogen gaan altijd eerst op zoek naar de conclusie, om vast te stellen of het smullen geblazen wordt of niet 🙂 Hoe dan ook een mooi initiatief.

Reageer