clear

zoeken

search

Goodreads:boekentips die er toe doen

06 januari 2012

Goodreads bestaat al een paar jaar maar het kwam er nooit van om die website eens rustig te bekijken. Ik was tevreden met Library Thing, terwijl ik die site nauwelijks meer gebruik omdat ik veel te weinig boeken heb gelezen vorig jaar. Na het lezen van een interessant artikel op TechCrunch ging ik alsnog overstag. Een database met 240 miljoen boeken! 14 miljoen boeken die maandelijks worden toegevoegd! 6 miljoen aanbevelingen voor 6,5 miljoen gebruikers!

Na het aanmaken van een account (dat kan daar uiteraard gewoon met Twitter, Facebook en Google) zag ik dat ik alle boeken uit Library Thing gewoon kon importeren als Excelbestand. Die import duurde nog geen vijf minuten en leverde meteen een aantal interessante aanbevelingen op. De site biedt daarnaast ook goede algemene aanbevelingen, zij het dat die nogal georiënteerd zijn op de Amerikaanse markt.
Het belangrijkste minpunt van de site, in vergelijking met Library Thing, is dat je de titelgegevens van Nederlandse boeken meestal handmatig moet invoeren, omdat er niet geput kan worden uit de catalogi van bijvoorbeeld Bol.com of de Koninklijke Bibliotheek. Voor de rest overklast Goodreads Library Thing in veel opzichten: een mooiere interface, betere suggesties (mede door de overname van Disovereads), nuttiger apps (zowel voor iOS als Android) en widgets, 183 pagina’s downloadbare/te streamen eboeken,  en veel ruimte voor auteurs die hun eigen werk willen promoten.

Als je die auteurspagina’s sorteert op het aantal fans zie je dat de meeste populaire auteur (van de ruim 32.000!) op Goodreads ene Neil Gaiman is. Ik had van de beste man nog nooit gehoord, maar hij lijkt 137 boeken op zijn naam te hebben staan, hij heeft bijna 22.000 fans op Goodreads en zijn werken zijn meer dan een miljoen keer gewaardeerd door leden. Buitengewoon!

Ik verwacht niet dat ik zelf veel met Goodreads ga doen, maar beroepsmatig gooi ik de welbekende echo er maar weer eens uit: Bibliotheken kunnen heel veel leren van GoodReads! Lager dan dit mag de lat niet gelegd worden.

Gerelateerd:
Eenvoudig vergelijkbare boeken adviseren: 6 boekensites bekeken
Amazon.com, de Brutus van het boekenrijk
Meer sociale functionaliteiten voor Library Thing

@

6 Reacties

  1. Raymond Snijders schreef:

    Ik lees ook te weinig om echt veel te doen met Goodreads maar het is erg aardig om te 'social networken' met je boeken .. meer dan dat bij Library Thing kan.

    Ik moest wel even lachen toen ik 'ene Neil Gaiman' zag staan in je blogpost. Ik las vroeger zijn Sandman comics en heb al zijn boeken ook gelezen en dan vergeet je wel eens dat niet iedereen hem leest. Aanrader natuurlijk!

  2. Raymond Snijders Haha, duidelijk een kwestie van 'ken je klassiekers', die Gaiman :-p

  3. Ik ben zelf erg blij met GoodReads. In den beginne was het vooral een handige methode om bij te houden welke boeken wij thuis in de kast hadden staan (met in het achterhoofd, wat nou als er ooit brand uitbreekt ;-)). Iets van 800 boeken handmatig invoeren (in 2009 had ik geen iPhone) was wel even een klus, maar het overzicht is er! Nu is het nog steeds meer een registratie iets, hoewel ik er ook de reviews die ik op mijn blog plaats naar kopieer. Soms is het grappig dat je van wildvreemde mensen een enthusiaste reactie op een review krijgt, dat is wat het sociale aspect wel heel leuk maakt!

    En net als Raymond, moest ik ook erg lachen om 'ene Neil Gaiman', hoewel eerlijkheid mij gebied te bekennen dat ik ook maar twee van zijn boeken gelezen heb. Het is zeker een aanrader 😀

  4. Mieneke van der Salm Dank voor het delen Mieneke! Leuk om te lezen wat jouw ervaringen zijn. In het begin ervoer ik dat bij Library Thing overigens ook wel zo, maar in de praktijk komt het er gewoon zelden van om dat netwerk goed bij te houden.

    Over die Gaiman begin ik me een beetje te schamen 🙂 Reden genoeg om volgende keer weer wat extra zoekacties los te laten op lieden die ik zelf niet of niet goed ken!

  5. Michael_Minneboo schreef:

    Neil Gaiman schrijft naast boeken ook veel comics. Hij is onder andere het brein achter de reeks Sandman-comics, die een klassieker genoemd mag worden. Gaiman zit in de fantasy-sf-hoek en schrijft ook voor kids. Ik volg zijn blog al een paar jaar met plezier. Sommige van zijn werken werden verfilmd. Ik ken vooral zijn stripwerk: interessante, ietwat filosofische verhalen. Boeiende vent.

  6. Learning all the time 🙂 Thanks Michael!

Reageer