clear

zoeken

search

Fascinerend: live luisteren naar oceaangeluiden

19 januari 2012

Das Boot. The Hunt for the Red October. U 571. Duikbootfilms roepen vaak een beklemmend gevoel op. Dat heeft volgens mij niet alleen te maken met het feit dat ze je laten kijken naar veel te veel mannen in veel te kleine ruimtes onder veel te grote massa’s water; het zijn ook de geluiden. In een onderzeeër kijk je als het ware met je oren. Als er gevaar dreigt (en dat is in de genoemde films bijna permanent het geval) moet je vooral luisteren of je een kans maakt te overleven.

Dat is waar ik aan moest denken toen ik las over de fascinerende website Listentothedeep.com, waar de wetenschap ons mee laat luisteren naar de geluiden van de oceaanbodem, ook live. Een interessant gegeven is dat de Amerikaanse marine niet gelukkig is met die website, omdat de militairen de oceaanbodem beschouwen als een territorium waar gewone stervelingen niets hebben te zoeken. De wetenschappers denken daar heel anders over. Ik ook. Dit is een prachtige aanvulling op Google Ocean.

Meer informatie is te vinden op BBC News.

@

2 Reacties

  1. Robert Krom schreef:

    Wist je trouwens dat de Amerikaanse marine al sinds de jaren '60 continu de oceanen afluistert met kabels met daaraan microfoons gekoppeld om zo onderzeeërs te volgen? //en.wikipedia.org/wiki/SOSUS

  2. Robert Krom het staat misschien niet met zoveel woorden in het artikel van BBC, maar het gaat dus inderdaad om dezelfde techniek (geloof ik). Dit lijkt wederom een staaltje van technologie die decennia lang was voorbehouden aan defensie en inlichtingendiensten, en nu in het publieke domein terecht komt. De standaard vraag die dat bij mij oproept is: "Hoe ver is de technologie van het militair-industriële complex dan inmiddels wel niet?" Wat wij als hip zien is voor hun alweer achterhaald….

Reageer