clear

zoeken

search

6 controversiële eboeken: gratis te downloaden op Scribd.com

11 januari 2012

Als je op zoek bent naar de digitale versie van obscure of controversiële boeken kom je in de gangbare online boekenwinkels vaak bedrogen uit en ook op sites als Gutenberg.org, Google Books of Archive.org vind je lang niet alles van je gading. Daarom kan het geen kwaad om van tijd tot tijd alternatieve bronnen te verkennen. Nadat ik ergens op een link stuitte naar het boek A Golden Guide to Hallucinogenic Plants, op Scribd.com, herinnerde ik me een bijdrage van ruim twee jaar geleden over die website. De openingszin luidde: “Trip Adler van Scribd.com zei het al in mei: “het bedrijf wil het geschreven woord bevrijden””.

Omdat ik Scribd nog maar zelden gebruik en dus ook geen flauw idee heb hoe het daar is gesteld met het aanbod besloot ik een kleine steekproef te doen. Ik koos een paar controversiële uit een lange lijst en ging op zoek. Ik ontdekte al snel dat de zoekfunctie van Scribd niet al te best is. Daarom zocht ik de titels gewoon op in Google, met de toevoeging ‘Scribd’. Het resultaat was verbluffend. Alle zoekacties waren raak!

Nu moet ik toegeven dat ik deze titels ook allemaal vond op Amazon.com (en niet in iBooks!), maar dat is wel even andere koek. Ik bedoel: 238.39 dollar voor een tweedehands -papieren- exemplaar van de genoemde gouden gids? Ik ben toch zeker niet gek?
Het aanbod van Scribd is overwegend Engelstalig en wie zal het zeggen: misschien is het aanbod ook wel een beetje illegaal. Weinig mensen die daar wakker van zullen liggen, stel ik me zo voor.
Gerelateerd:
Neotake: een uitstekende zoekmachine voor eboeken, gratis en betaald

Update 18:42 uur:
Jos Damen van het Afrika-Studiecentrum mailde mij onderstaand commentaar. Belangrijk genoeg om hier op te nemen:

“Beste Edwin,

Je blogde: “Het aanbod van Scribd is overwegend Engelstalig en wie zal het zeggen: misschien is het aanbod ook wel een beetje illegaal. Weinig mensen die daar wakker van zullen liggen, stel ik me zo voor.”

Tja, wat zal ik daar nou van zeggen. Meestal heb je je behoorlijk in een onderwerp verdiept, maar hier sla je de plank toch goed mis. Scribd.com is gewoon een piratensite, niets meer en niets minder. Ik ken al diverse auteurs (John Iliffe, Muriel Saville-Troike) en uitgevers (Blackwell, Cambridge University Press) die hun publicaties op Scribd.com zien staan en dus naar hun zuur bijeen geschreven geld kunnen fluiten. Natuurlijk liggen daar veel mensen (figuurlijk gesproken) van wakker. Het is niet een beetje illegaal, het is gewoon illegaal om werken online te zetten waar copyright van een ander op zit.

Wikipedia over scribd: 
“Scribd has often been accused of copyright infringement. In March 2009 Scribd launched a copyright management system and has made upgrades to the system including the addition of OCR. The New York Times reported in May 2009 that Scribd hosted pirated works by authors such as Ursula K. Le Guin.[37]

In September 2009 American author Elaine Scott alleged that Scribd “shamelessly profits from the stolen copyrighted works of innumerable authors.”[38] Her attorneys Joe Sibley and Kiwi Camara sought class action status in their efforts to win damages from Scribd for allegedly “egregious copyright infringement.”[39][40] On May 11, 2009, Motoko Rich, writing in the New York Times, reported on Scribd hosting pirated works. Sibley Camara filed a class action lawsuit against Scribd, accusing it of calculated copyright infringement for profit.[41] The suit was dropped in July 2010.[42]
Since its inception Scribd has been served with 25 DMCA take down notices.[43]”

Ook mijn eigen organisatie heeft last van Scribd: op Scribd staat een oude versie van een bibliografie die we notabene open access op onze eigen website hebben staan. Scribd doet het volgens mij puur om de bezoekersaantallen op te krikken en om de centen.

“En wie zal het zeggen: misschien wel gewoon diefstal.”

Met vriendelijke groet,

Jos Damen”

@

Reageer