clear

zoeken

search

Privacy 2011: je smartphone als pottenkijker

03 december 2011

Al een paar dagen zie ik berichten voorbij schieten over Carrier IQ, de spionagesoftware die op miljoenen smartphones geïnstalleerd blijkt te zijn. Ik had me voorgenomen daar vandaag eens wat dieper in te duiken maar ik kom er niet aan toe. Het bijna failliete Wikileaks gooit namelijk roet in het eten met de publicatie van ‘The Spy Files‘:

Het klinkt als iets uit Hollywood maar massa-interceptiesystemen, gebouwd in opdracht van westerse inlichtingendiensten voor onder meer “politieke opponenten”, zijn per heden realiteit. (…) Surveillancebedrijven hacken computers en telefoons, ook iPhones, BlackBerry’s en Androids, en neme deze toestellen over. Ze registreren elke functie, aanslag, beweging en zelfs de geluiden en omgeving waar de telefoon zich in bevindt.

Licht verdwaasd volg ik wat links. Mijn verbijstering groeit met iedere pagina die ik lees. Alhoewel…ik ben niet eens verbaasd, ik ben vooral onder de indruk van de enorme hoeveelheid informatie die bange vermoedens bevestigt. Als je m’n ‘klikpad’ ook doorloopt begrijp je wat ik bedoel.

  1. Assange: ‘iPhone, BlackBerry, Gmail users – you’re all screwed’
  2. Inside the shadow world of commercialised spook spyware
  3. Big Brother Incorporated
  4. The State of Surveillance: The Data
  5. Wikileaks: The Spy Files
  6. List of documents > Company Name > Glimmerglass
  7. Glimmerglass CyberSweep
  8. Presentatie Paradigm Shifts (PDF)
  9. Lawful Interception Is Our Business(PDF)
  10. Glimmerglass.com
Hier haak ik af. Ik weet weer even genoeg. Dit is leesvoer voor later, voor ooit. Het voelt verdomme bijna als infotainment, al deze ellende. Ik grijp mijn smartphone en trek me terug, minder ongezien dan ooit tevoren. En het gekke is: het laat me koud ook. Of warm.
@

Reageer