clear

zoeken

search

Nieuwe generaties, nieuwe mores

05 december 2011

Niets zo mooi als observeren hoe volgende generaties in het leven staan. Met de regelmaat van de klok discussieer ik met mijn eigen generatiegenoten over de nieuwe mores:

  • “Ze gaan tegenwoordig toch wel veel minder naar de kroeg? Lekker sociaal zeg.”
  • “Lees ik hier nu dat de jeugd tegenwoordig met de onderbroek aan staat te douchen, na gym?”
  • “Sjeez, zit jouw zoon echt de hele nacht achter zijn online game te chatten met zijn makkers?”
  • “Ongelooflijk! Ze SMS’en nu al in hun slaap. Wat een verdwazing!”

Je zou er een pagina’s lange lijst van kunnen maken maar daar gaat het me even niet om. Ik vind vooral de drijfveren van andere generaties boeiend. Ik probeer daar in te verplaatsen door mezelf de vraag te stellen: hoe zou ik me waarschijnlijk hebben gedragen als ik zelf 16 zou zijn geweest in dit tijdperk? Zou ik dan ook hebben rondgehangen op een schoolplein, om oeverloos te ouwehoeren over leuke meisjes, brommers en dronken worden? Zou ik dan een hele dag tussen de bloembollen hebben gewerkt om het zuurverdiende geld vervolgens ‘s avonds uit te geven in een bar waar alleen maar slechte muziek werd gedraaid, maar waar je tenminste in contact kon komen met die veelbesproken meisjes?

Ik denk het toch niet.

Daarom vind ik Why are US teenagers driving less? een interessant artikel. In 1978 haalde nog 50% van de 16-jarigen in de VS meteen hun rijbewijs. In 2008 was dat nog maar 30%. De oorzaak daarvan laat zich raden.

@

2 Reacties

  1. Daan schreef:

    Learning every day… Douchen in je onderbroek?

  2. Las er laatst een heel artikel over inderdaad. Dat is een beetje de invloed van gemengde klassen waarschijnlijk. Niet-Moslims gaan het ook steeds normaler vinden.

Reageer