clear

zoeken

search

Mijn bewondering voor Neelie

11 december 2011

Wat een vrouw is Neelie Kroes toch. Ik bewonder haar enorm. Tot vier jaar geleden viel ze mij alleen op zoals andere politici mij opvallen: door een vreemde uitspraak, door een affaire of misschien wel door een ongelukkig besluit. Veel belangstelling had ik in ieder geval niet voor haar. Daar kwam verandering in toen ze in 2007 de strijd aanging met Microsoft. Toen zag ik opeens in dat Neelie een hele sterke vrouw is.

Het is waarschijnlijk niet moeilijk om mij nu met het tegendeel om de oren te slaan. Kroes haalt ook nog steeds het nieuws met discutable zaken. En het klopt: haar ogen stralen lang niet altijd de kracht uit waarover ik spreek. Haar glimlach is meestal van steen. En wie weet: misschien gelooft ze inderdaad in paragnosten. Over dat soort dingen kan ik kort zijn: nou en? Deze dame genereert honderdduizenden treffers in zoekmachines, Lexis Nexis barst uit z’n voegen als je haar naam intikt. Dan is het logisch dat je op meer stuit dan louter loftrompetten.

Wat ik zo cool vind is dat een vrouw met zo’n indrukwekkend curriculum en zo’n machtige positie zich nu hard maakt voor het vrije internet en tegen de misstanden van copyright. Neelie heeft het begrepen. Dat ontgaat ook mensen als Weinberger en Doctorow niet. Als ik zie dat zelfs ‘die hoek’ positief over haar schrijft  voel ik nota bene iets dat lijkt op trots. Het is lang geleden dat iemand uit de Nederlandse politiek dat teweegbracht, bij mij althans wel.

Zojuist ontdekte ik dat er ook een site bestaat die je in staat stelt te reageren op de toespraken van Kroes: Comment Neelie. Storm loopt het daar nog niet maar ik vind het een mooi concept. Je klikt op een speech naar keuze, je logt in met een Twitter- of Facebookaccount en je kunt als het ware het gesprek met haar aangaan. Zijn het geen fantastische tijden?

@

7 Reacties

  1. Astrid van Dam schreef:

    Neelie was de eerste plenaire spreker op de Online Educa in Berlijn dit jaar. Ze stond er als een huis. Een andere spreker roemde haar om haar openheid op het net en om haar oprechtheid om overal de discussie aan te gaan. Oh ja, en deze dame is is van 1941, volgens mij mag je dan trots zijn op zo'n houding en nog zo'n staat van dienst!

  2. Astrid van Dam  Couldn't agree more!

  3. Jaapvandegeer schreef:

    Ik deel je bewondering. Ze had begin dit jaar ook een goede video boodschap op de IFLA Presidential meeting over oa copyright. Erik en ik zouden haar dolgraag te gast hebben in //www.thisweekinlibraries.com
    Moet de lat ergens leggen toch?

  4. @4aed0f35810197375193542cbed2ac5c Dat zou een mooie stunt zijn Jaap. Met een beetje lobbywerk krijgen jullie het vast wel voor elkaar. Way to go!

  5. Erna Winters schreef:

    mijn hart heeft ze gestolen toen ze in een filmpje voor een EBLIDA congres zei dat als er een god zou zijn zij zeker een bibliothecaris zou zijn 😉
    En jaren geleden stond er een kwetsbaar interview met haar en Bram Peper in een of ander glossy dat ik ook erg mooi vond.

  6. @ff51f9d239b4638a7e52e38e99869b94 Dat ze ook nog in staat is om harten te stelen en zich kwetsbaar op te stellen vind ik een mooie aanvulling Erna. Dat versterkt de indruk alleen maar 🙂

  7. Annaatthelibrary schreef:

    Het is zeker een heel bijzondere vrouw!

Reageer