clear

zoeken

search

Middelburg Dronk op Facebook: ervaringen met een fanpagina

01 december 2011

Middelburg Dronk mag dan geen commerciële website zijn, we zijn natuurlijk wel blij als we mensen horen zeggen dat ze de wiki waarderen en regelmatig bezoeken, én als we dat ook terugzien in de statistieken. En dat zien we ook terug: in augustus stond de teller van Mediawiki op dik 500.000 pageviews, nu alweer op ruim 700.000. Zelfs als ik dat met een grote korrel zout neem vind ik het nog steeds de moeite meer dan waard.

Vanavond zag ik voor het eerst dat de berichten die ik op de Facebookpagina van Middelburg Dronk plaats ook best goed worden bekeken. Althans: volgens de statistiekenpagina van Facebook zijn de berichten meer dan 57.000 keer ‘weergegeven’. Daarover zegt Facebook zelf:
Is het weergavecijfer het aantal gebruikers dat het bericht heeft gezien?
Nee, dit is het ruwe aantal weergaven dat gebruikers hebben gezien. Deze weergaven kunnen van het nieuwsoverzicht van een gebruiker komen, via een bezoek aan een pagina of via een sociale plug-in (open grafiek).”

Met die verklaring kan ik niet zo veel (“het ruwe aantal weergaven dat gebruikers hebben gezien”, wtf?) maar het klinkt best goed. Het aantal ‘likes’ van de pagina is nog beperkt (160) maar eigenlijk vind ik ook dat getal nog helemaal niet zo slecht. Het thema is en blijft tenslotte ‘niche’. Bovendien zijn de laatste 50 ‘fans’ er pas bijgekomen toen ik actiever berichten ging plaatsen op de pagina.

Dat laatste heeft te maken met een andere aanpassing. Tot twee maanden geleden werden vrijwel alle wijzigingen op de Wiki automatisch naar Twitter verzonden. Dat was iets te veel van het goede, daarom heb ik die functie uitgeschakeld. In plaats daarvan twitter ik nu weer handmatig, maar ik combineer dat wel met Facebook. Iedere bijdrage die ik daar plaats wordt nu juist wel naar Twitter verzonden. Een koppeling tussen die twee platformen wordt weliswaar vaak afgeraden, maar ik weet dat er in dit geval niet zo gek veel overlap is tussen de gebruikers van de twee. Daarom vind ik dat het moet kunnen.

Al met al is hier geen sprake van een groot statistiekenspektakel maar ik vind de bevindingen bemoedigend genoeg om de pagina actief bij te blijven houden. Lang niet iedereen heeft zin en tijd om de website zelf regelmatig te bezoeken. Als ik die mensen dan af en toe toch kan voorzien van een gave foto of een nostalgisch artikel: dan is dat toch gewoon meegenomen, voor zowel die mensen als voor dat, voor velen onvindbare, erfgoed? Of zie ik dat verkeerd?

@

2 Reacties

  1. Stefan van Hoek schreef:

    Meer compromitterende foto's van mijn vader, graag. Of van mezelf. Aan mij valt toch niets meer te compromitteren.

  2. @8c849fe788603738cb3c6e3a28d4f685 Haha, daar gaan we aan werken 🙂

Reageer