clear

zoeken

search

Goed nieuws: ‘eigen boeken’ bibliotheken ook welkom in Public Library Online

06 december 2011

Goed nieuws van Stichting Bibliotheek.nl: er zit beweging in het portaal Public Library Online. Het platform, waar bibliotheekleden straks ‘gestreamde boeken’ kunnen lezen zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2012 gelanceerd worden. Commissielid Lotte Sluyser twitterde erover en wijdde er ook een mail aan. Wat ik interessant vind is dat ook eigen content welkom is. Het zou nog mooier zijn als er ook een ‘subplatform’ zou worden ingericht voor regionale non-fictie e.d., maar dat komt misschien later wel. Dit is alvast een mooi begin. Een paar citaten:

Wat voor boeken komen op de portal?

 • We starten met een 40-tal Engelstalige boeken voor volwassenen en jongeren. Dit aantal kan worden uitgebreid. Daarnaast een paar Arabische titels
 • Op termijn: Nederlandse titels worden per uitgever geacquireerd, mogelijk door de NBD. Hierover worden nog afspraken gemaakt.
 • “Eigen boeken”, ebooks waarvan de bibliotheken de eigenaar zijn of waarover zij rechtstreeks met auteurs licentieafspraken maken.

Eigen boeken
Wij denken hier aan boeken als de winnaars van lokale Debuutprijzen die een aantal bibliotheken organiseren. Vaak leuke boeken, die het waard zijn om gelezen te worden door een groot publiek. Ook kunnen we voor PLO een paar boeken krijgen van Marijke Nijmanting, een kinderboekenschrijfster. De OBA heeft zelf boekjes uitgegeven. En zo zijn er vast nog veel meer opties als we ons gezamenlijke bibliotheeknetwerk inzetten!

Proces:

 • Voorlopig coördineer ik (Lotte Sluyser, E.) dit stukje, samen met Sander van Kempen en Michiel Laan van BNL en mijn collega’s. Michiel geeft juridisch advies.
 • Bibliotheken die interessante boeken weten, die zij in eigen beheer hebben of waarvoor rechtstreeks met auteurs licentieovereenkomsten kunnen worden gemaakt, laten dit aan mij weten. De boeken moeten geschikt zijn als e-book voor een groot publiek.
 • Er wordt een reviewboard samengesteld. De aanbevolen boeken worden beoordeeld door de reviewboard. De reviewboard mag boeken afwijzen zonder opgave van redenen.
 • De reviewboard wordt gecoördineerd door Marijke van Egdom van de Bibliotheek Haarlem e.o. Bibliotheken kunnen medewerkers opgeven voor de reviewboard, we hebben minstens 4 mensen nodig. Graag slimme, positieve, snelle mensen opgeven. Het is onbetaald.
 • Als het boek geschikt is en de auteur gaat akkoord wordt een contract gesloten tussen auteur en BNL. Dit contract is al ontwikkeld. Het contract gaat over PLO maar ook kan de auteur vast akkoord geven voor opname van het ebook op andere portals die de bibliotheken de komende tijd ontwikkelen, bijv. een app met gratis ebooks.
 • De auteur geeft recht op onbeperkt gebruik. De auteur krijgt een bescheiden bedrag betaald per 12 maanden. Het gaat om een vast bedrag, geen betaling per uitleen.
Gerelateerd:
Afbeelding: Claude Verlinde

4 Reacties

 1. Peter (die uit Almere) schreef:

  Goed idee om lezen in the cloud te gaan proberen. Misschien wel verwarrend voor het publiek dat dit weer een platform naast een bestaand platform (ePortal) wordt. Wij snappen hoe dat komt, maar begrijpt de klant dat?
  Wat ik jammer vind, is dat PublicLibraryOnline een website is die met Flash werkt. Dus ongeschikt voor iPads. En dat lijkt me nou juist een apparaat bij uitstek voor books in the cloud.
  Het kunnen toevoegen van eigen, lokale content is jofel.

 2. @7cf70f25b87d1863c282f0c5bc76de54 Ha Peter! Dat het platform alleen in flash voorziet, en niet in HTML 5, dat had ik nog niet eens gezien, maar dat is wel een heel belangrijk punt. Als er streaming gelezen gaat worden is het toch op de meest gangbare mobiele apparaten. De spullen van Apple horen daar zeker bij. Iets om in de gaten te houden….thx

 3. J. Geraets schreef:

  Hoe, waar, bij wie, … kunnen auteurs zoals bijvoorbeeld Len Dumont die het gratis e-boek Monstur & Radeisje heeft gemaakt zich (aan)melden ? Is er nagedacht over hoe auteurs / boekenmakers begeleid zullen worden bij bijvoorbeeld het in het juiste digitale formaat aanleveren ? Staan er handleidingen online ?

  Ik heb mijn bedenkingen bij de genoemde review-board. Waarom niet ook crowdsourcen / het publiek laten beslissen ? Combineer nu eens een 'professionele' stroom met die van het publiek. Bibliotheken open uw (digitale) deuren !

  (dit mede naar aanleiding van de Google+ update: Gratis e-Boek Monstur & Radeisje en via het Bibliotheek 2.0 bericht : Landelijke Bibliotheek Talentprijs

 4. J. Geraets Hoi Joost, ik ik denk dat dit nog uitgewerkt moet worden, maar dat je je in eerste instantie moet melden bij Lotte Sluyser. Misschien is het ook nog een idee om er een pagina voor aan te maken op B20, maar mogelijk heeft Haarlem daar straks zelf een site voor, dat weet ik verder ook niet.

Reageer