clear

zoeken

search

Een open brief aan Joost

17 december 2011

Beste Joost,

Nog voor de geneugten van Bierblio III ons gisteren richting het rijk der pornografische fabelen slingerden (wat zat er in vredesnaam in die amuse?) zaten wij te praten over de onmogelijke complexiteit van het bibliotheekwerk in Nederland. Ergens deed ik nog een halfslachtige poging om jou uit te leggen hoe het nu ongeveer zit, met subsidiegeld, aanbestedingen en ‘de krachten in het veld’. Ruim een dag later besef ik dat ik dat niet had moeten doen. Ik kan dat namelijk helemaal niet uitleggen. Het is écht heel complex.

Omdat je altijd vriendelijk bent zul je nu misschien willen zeggen dat ik toch best een aardige poging deed, maar ik stel deze keer een andere route voor. We hadden het gisteren -vrij onvermijdelijk- ook over de korter wordende aandachtsspanne der mensheid. Over filmpjes die niet langer dan 3 minuten mogen duren, tenzij ze echt heel bijzonder zijn. Over artikelen die je pas leest als mensen je er doelgericht op attenderen. Welnu: dat doe ik bij dezen, ook al omdat de wijzers van de klok zich weer ergens tussen de 12 en de 3 bevinden. Dan worden wij net een beetje wakker, concludeerden we lallend.

Ik attendeer je hierbij op een document dat een veel betere poging doet dan ik gisteren. Misschien reageer je daar net zo op als op data met een slotje, maar je moet het toch even proberen. Het betreft de nieuwsbrief van Wim Keizer. Ondanks het feit dat dit document maar enkele aspecten van de ontwikkelingen aanstipt is het een hele taaie kluif. Mij duizelde het in ieder geval na het lezen van de 20 pagina’s. Maar het mooie is: dit document legt prima uit waarom ik het niet goed kan uitleggen.

Voer voor een Pluskoning, me dunkt.

@

Foto: @Lukask op Twitter
Meer foto’s op Google Plus

20 Reacties

 1. J. Geraets schreef:

  Wat een eer dat je speciaal een bericht voor mij schrijft. Al is het maar dat je mijn aandachtsspanne  mooi op de proef stelt met zo'n document. Ik voel me nu echt uitgedaagd het eens rustig te lezen. Ik laat je weten of ik al lezend duizelig word of wat er verder met me gebeurd. Het deed me goed om gisteren de commerciële exploitanten van publieke boeken-meta-data middels die gebaren te laten weten wat ik er van vind. En terwijl ik dit schrijf besef ik plots dat een dergelijke complexiteit zonder meer vraagt om snoeien, in mijn ogen dan. Laten ze het werkveld van de bibliotheken vereenvoudigen, dat scheelt heel veel overleguren ! Ik ben nog aan het piekeren geweest over een volledig open catalogus. Hoe je die tot stand zou kunnen brengen. Open data van alle informatie-dragers zoals boeken, cd's, videobanden, dvd's, tijdschriften, etc. Ik ga nog eerst nog eens rondkijken en als dat geen of onvoldoende aanknopingspunten oplevert dan begin ik bij wijze van 'proof of concept' misschien een datapedia en boekenpedia, 'catalogi' met linked open data.

 2. J. Geraets Ha Joost, Een brief met een knipoog, maar de ondertoon is inderdaad best serieus. Aan dat complexe is het lastig ontkomen. Er zijn al veel mensen die zich er over bogen, maar het blijft gewoon erg lastig. Dat is ook in veel andere sectoren zo, maar je merkt het pas echt als je er dieper in duikt, en zelfs dat is al verduiveld lastig…

  Bij die open catalogus denk ik dan toch meteen aan Open Library (waar Jeroen ook over sprak) en aan de DBpedia e.d. In de nieuwsbrief staat ook nog een alinea over NBC+ Ik weet niet precies wat dat is, daar ga ik gauw ook eens naar kijken. 
  Goede nacht nog!

 3. Dappere Bas schreef:

  ben beland op pagina 6 en het woord visualisatie komt op. Ik heb al een aantal keren een afkorting moeten googlen en verbaasde me elke keer dat de woorden Openbare en Bibliotheek onderdeel waren van de Stichting/Vereniging/Projectgroep/etc. Over samenwerking zou je op het eerste gezicht dus niet mogen klagen, maar amai dit lijkt wel op een samenwerking binnen een lagere school op het schoolplein tijdens het speelkwartier. Het schiet alle kanten op en iedereen speelt de ene keer met die en 5 minuten later weer met die of speelt met 3 groepjes tegelijk. Ik zeg bewust 'lijkt' want na pagina 6 ben ik gewoon het verband een beetje kwijt. Visualiseren die hap…dan kan er hopelijk wat structuur ontdekt worden in al deze samenwerkende groepen. En wie weet kom je er dan ook pas achter dat er te veel overlap is tussen een aantal groepen. (of te weinig, laat ik open staan voor alle mogelijkheden)
  Wie weet kan er vervolgens een GO-cursus gegeven worden. In 1 dag uitleg over het OB landschap in NL. :o) Kassa voor GO en duidelijkheid bij meer mensen binnen NL. 
  Dit is natuurlijk wel een mening van een buitenstaander die slechts tot pagina 6 is gekomen. ;o)

 4. J. Geraets schreef:

  Dank je dat je die open initiatieven al noemt. Dan hoef ik jou, Jeroen de Boer en / of anderen daar niet naar te vragen 🙂

  Ik vind de vergelijking die EJ / Dapper Bas hieronder maakt begrijpelijk. Blijkbaar bemoeien zich erg veel partijen met de bibliotheken en vanuit de bibliotheken met 'projecten'. En hoe openbaar is het rondom die 'Openbare' (!) bibliotheken vraag ik me spontaan af. Dat valt misschien nog wel mee. Helemaal transparant / inzichtelijk is het blijkbaar zelfs niet voor professionals zoals jij?

  Spontaan denk ik aan een 'Landstag', er zit me een uitdrukking bij die luidt als 'dat lijkt wel een Poolse(?) landsdag'. Kortom, daar wordt eindeloos overlegd en vergaderd. Dat sluit aan bij jouw 'klacht' over bibliotheken en projecten. Maar ja, als al die mensen die actief zijn bij al die verschillende clubjes dat niet als een probleem ervaren dan is het hun goed recht. Mogelijk zien zij geen verband met het feit dat nu collega's door bezuinigingen uit de boot vallen en met wat die boot en / of bemensing verder te verduren krijgt de komende tijd…

  Organisatie(s), mensen, … veranderprocessen, innovaties. 'Onder druk wordt alles vloeibaar'…

  Ah, gevonden "… De "Poolse Landdag" was spreekwoordelijk geworden voor een wanordelijke vergadering…." bron: //nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Polen

  Nu eerste een verjaardag en dan ga ik later vandaag aan dat document beginnen. Na de reacties van jou, Lukas en EJ durf ik er nauwelijks aan te beginnen 😉

 5. J. Geraets @4539fd9087c3aa0d7c22515447af630b In het plaatje van Johan Stapel van vorig jaar (
  //www.edwinmijnsbergen.nl/2010/11/over-de-nationale-bibliotheekcatalogus.html ) worden de belangrijkste spelers gevisualiseerd, maar dan zou je er inderdaad nog wel een cursus bij kunnen gebruiken. Na 12 jaar in de bibliotheekwereld ken je de meeste namen en afkortingen op een gegeven moment wel, maar het blijft gewoon erg lastig om alle verbanden te onthouden, alsmede de belangen, de wensen, de achtergronden, enz.

  Maar als het nu een beetje gamificeert is het misschien wel te vergelijken met een MMO als World of Warcraft. Er is een grote wereld, waar alle spelers en organisaties deel van uitmaken, maar er zijn ook allerlei subwerelden. Sommige spelers hebben zich bekwaamd in meerdere skills, maar over het algemeen is de een magiër, de ander krijger. Het spel heeft niet echt een einde en wordt steeds vernieuwd en uitgebreid. Voor ons buitenstaanders lijkt het een onoverzichtelijke wanboel, maar de mensen achter de knoppen kunnen de interface wel dromen. Check //www.edwinmijnsbergen.nl/2009/02/wow-over-complexe-interfaces-gesproken.html

 6. Bruce van der Kooij schreef:

  Ik loop pas 8 maanden rond in dit wereldje. Voor mijzelf, andere buitenstaanders en overige mensen nieuw binnen de bibliotheekwereld heb ik een aanzet gemaakt om het bibliotheeklandschap in vogelvlucht te beschrijven. Deze beschrijving is te vinden op //bibliotheek20.wikispaces.com/Het+bibliotheeklandschap+in+vogelvlucht

 7. Bruce van der Kooij Dank Bruce, ik zal er later nog wat aanvullingen bij zetten. Bijvoorbeeld nog de UKB e.d. Misschien een mooie vingeroefening voor een Infografiek, ooit 🙂  

 8. Dappere Bas schreef:

  mooie overzichten. Dat helpt zeker. En die MMO vergelijking vind ik wel een mooie. (komt ook wat minder negatief over)
  Ik zit helemaal niet in het OB wereldje en dit kan toch wat duidelijkheid scheppen. 

 9. J. Geraets schreef:

  Ook de uitleg over de financiële stromen van Wim Keizer onder het bericht 'Overheid wil landelijke bibliotheek voor e-books' op Bibliotheek 2.0 helpt vind ik.

 10. J. Geraets Zonder meer!

 11. Peter de Kock schreef:

  Als totale leek op het gebied van het bibliotheekwerk, lijkt het me vrij ongezond dat het niet meer uit te leggen zou zijn. Het doet me namelijk denken aan andere fenomenen die zogenaamd zo complex zijn, dat niemand het meer begrijpt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de economie en allerlei financiële producten. Ga dus door het wel uit te leggen, ga door het te versimpelen, schrijf een boek bibliotheekwerk voor dummies. 

 12. J. Geraets schreef:

  Ik ben net tot pagina 4 gekomen. Ik vind het goed te volgen hoewel ik wel goed m'n aandacht er bij moet houden. Interessant om te weten dat de rol van de Provinciale Service Organisaties (PSO's) onder druk staat en dat de uitname uit het gemeentefonds ten behoeve van de aankoop van e-materialen nog uitonderhandeld moet worden. Die dertig miljoen is dus inderdaad allerminst 'zeker' zoals in de pers is gekomen. Even los van de noodzakelijke medewerking van uitgevers die er volgens mij ook nog niet is. Tenzij ik iets heb gemist. En dan die dreiging dat de uitname uit dat gemeentefonds mogelijk weer verhaald gaat worden op lokale bibliotheken… Spannende tijden. Ik lees verder. Morgen of in de loop van de komende week. Ik ben benieuwd naar de rest.

 13. @f0a49a69748032b8e865ab8fb24a654d Best een goed idee eigenlijk, om daar een boek of gids over te schrijven. Best te destilleren uit het geheel, en dan in combi met visualisaties….

 14. Lekker op weg Joost! Leuk dat je er een beetje in duikt.

 15. Andrea schreef:

  Dag Edwin,
  de NBC+ is een nieuwe naam voor wat wij lang de Open Index genoemd hebben

 16. @8a82db4b70779f4666954954e816998d Dank Andrea! Is het alleen een nieuwe naam. Ik weet nog dat je het aanstipte, maar of het nu ook echt om andere benadering ging is me ontgaan.

 17. Wim Keizer schreef:

  Zo is het, je moet er een beetje induiken om het te snappen en zoals Joost al zei helpt het om te beginnen met de geldstromen.
  Wie betaalt, bepaalt…

 18. Wim Keizer schreef:

  Brcue,
  Interessante poging om alles in kaart te krijgen. Valt nog heel wat aan te doen, maar dat kost tijd.
  Even vast een opmerking bij de Provinciale Serviceorganisaties (PSO's).
  Biblionet in Enschede is gewoon een bedrijf en geen PSO. Het verwarrende is dat Biblionet Groningen wel PSO is (maar ook weer niet alleen, want eigenlijk is het – uitzondering in Nederland – ook een basisbibliotheek, omdat al het Groningse bibliotheekpersoneel daar in dienst is).
  De andere PSO's:
  Friesland: //www.bibliotheekservice-fryslan.nl/
  Drenthe: //www.biblionetdrenthe.nl/
  Overijssel: //www.obd.nl/
  Gelderland: //www.biblioservice.nl/
  Flevoland: //www.sfb-net.nl/
  Utrecht: //www.biscutrecht.nl/
  Noord- en Zuid-Holland: //www.probiblio.nl/
  Zeeland: //www.zeeuwsebibliotheek.nl/ (tevens openbare bibliotheek Middelburg)
  Limburg: //www.bibliotheekhuislimburg.nl/
  Noord- Brabant: Cubiss (had je al)

 19. @62e8ca4ca58cc6d1b1ab054351197ea3 Dank voor de aanvullingen Wim. Dat van die geldstromen blijft een slim uitgangspunt!

 20. Bruce van der Kooij schreef:

  Heb de informatie inmiddels in het artikel verwerkt. Bedankt. Voel je overigens vrij om de pagina te bewerken.

Reageer