clear

zoeken

search

De Facebook Tijdlijn: helemaal zo gek nog niet

17 december 2011

Maanden na de eerste aankondiging is gisteren de Facebook Tijdlijn beschikbaar gekomen voor iedereen. Frankwatching legt de belangrijkste vernieuwingen uit en gaat ook in op de belangrijkste reden voor ophef:

Het meest gehoorde bezwaar tegen de nieuwe timeline is het verzoek van Facebook om nog meer persoonlijke informatie aan je profiel toe te voegen. Die zou gebruikt kunnen worden voor reclamedoeleinden, omdat nu nog duidelijker is wie je bent en waar je interesses liggen. Door de zevendaagse ‘proefperiode’ te introduceren heeft Facebook geprobeerd om de eerste zorgen over je privacy weg te nemen. In deze periode kun je informatie toevoegen en verwijderen, zodat je alleen publiceert wat jij wilt.

Ik heb de tijdlijn na een bijzonder korte verkenning geactiveerd, omdat ik het niet erg vind dat oudere bijdragen nu makkelijk zijn terug te vinden. Dat zijn tenslotte allemaal uitingen die ik zelf ooit gepubliceerd of veroorzaakt heb. Ik kan me goed voorstellen dat anderen er niet zo over denken, maar die mensen kunnen dus nog ingrijpen. Je kunt oude bijdragen namelijk verbergen op de tijdlijn of zelfs helemaal verwijderen. Op het plaatje hiernaast zie je het menu dat tevoorschijn komt als je op het potloodje klikt.

Het is nog te vroeg om definitief te oordelen, maar mijn eerste indruk is positief. Ik vind het zelfs wel aardig dat ik oude bijdragen nog terug kan vinden. Er gaat namelijk veel te veel informatie verloren in het realtimetijdperk, vind ik.

@

5 Reacties

  1. Sebastian Hagens schreef:

    Facebook, jouw digitale levenslijn =)

  2. Sebastian Hagens wel een beetje een korte, maar allez, van de tweede jeugd dan 🙂

  3. Wat ik me nog afvraag: helpen dit soort ontwikkelingen jou nu eigenlijk ook met je onderzoeken en tools, of heb je er in die zin helemaal niets aan?

  4. Sebastian Hagens schreef:

    Het geeft allereerst een mooie bevestiging =) Het maakt ook duidelijk wat de visie is van Facebook en hoe haaks deze weer staat op de visie die ik heb. Dat levert scherpe inzichten op waar ik zeker op voort kan werken! En dus ook dat het nog een hele lang weg is die te ontdekken is over hoe we onze persoonlijke eigendommen zouden kunnen centraliseren (op een liefst zo decentrale manier zodat alleen jij in controle bent hierover en niet een andere organisatie).

  5. Sebastian Hagens Helder. Het is en blijft een belangrijk en interessant onderwerp. Keep up the good work!

Reageer