clear

zoeken

search

Vraag: hoe zoekmachinevriendelijk worden de bibliotheekwidgets?

04 november 2011

Stichting Bibliotheek.nl heeft een belangrijk document vrijgegeven, namelijk de Brochure Implementatie Landelijke digitale infrastructuur 2012. Dat document schept veel duidelijkheid maar 1 passage baart me (wellicht ten onrechte) zorgen. Zoals bekend zullen de nieuwe websites van openbare bibliotheken sterk gaan leunen op bouwblokken die widgets worden genoemd. Die widgets gaan een groot deel van de beschikbare informatie ontsluiten. Omdat ik zelf online vindbaarheid en zichtbaarheid beschouw als één van de belangrijkste, noodzakelijke vernieuwingen, vraag ik me af wat het onderstaande nu precies betekent voor zoekmachineoptimalisatie:

Vraag: Is er een beschrijving van de risico’s (nadelen) van de direct plaatsbare widgets (bijvoorbeeld t.o.v. SEO, Drempels weg, performance, HTML-code in het CMS toestaan)?

Antwoord: Als widgets direct geplaatst worden, zal de inhoud ervan door zoekmachines minder goed ontsloten worden, en de content voor mensen met een beperking minder goed te ‘bekijken’ zijn met behulp van voorleessoftware of een leesregel. Wanneer er vanuit een direct geplaatste widget naar een detailpagina wordt verwezen heeft deze detailpagina de look & feel van de landelijke huisstijl en niet die van de lokale website; dat kan voor de bezoeker verwarrend zijn. Door deze en andere technische beperkingen is het aantal direct plaatsbare widgets minder groot dan het aantal plaatsbare widgets via een CMS-plug-in. Wij adviseren daarom, waar mogelijk, te gaan werken met een CMS-plug-in.

Gaat die CMS plugin wel zorgen voor optimale vindbaarheid van content? Wat betekent ‘minder goed ontsloten’ precies?

Als ik voor een korte test de etalage Opvoeding en Onderwijs bezoek, zie ik in de widget ‘Uitgelicht’ de titel Puberbrein binnenstebuiten : wat beweegt jongeren van 10 tot 25 jaar? Als ik daar op zoek in Google zie ik de etalage niet opduiken in de eerste 30 zoekresultaten. Interessant genoeg staat op de 11e plaats wel de titelbeschrijving van Bibliotheek.nl.

Ik hoop dat ik iets over het hoofd zie/niet begrijp, of dat dit toeval is/nog doorontwikkeld moet worden. Anders kom ik wat dit betreft toch weer uit bij mijn oude stokpaardje, dat er veel meer vindbaarheid en zichtbaarheid is te behalen met blogs en wat dies meer zij…en met het dinsdag aangehaalde adagium ‘linken moet‘.

Is er iemand in de zaal die hier iets zinnigs over kan zeggen?

@

9 Reacties

 1. Bruce van der Kooij schreef:

  "Als ik daar op zoek in Google zie ik de etalage niet opduiken in de eerste 30 zoekresultaten. […] Is er iemand in de zaal die hier iets zinnigs over kan zeggen?"

  bibliotheek.nl hanteert een robots.txt die alle zoekmachines verbied om de content te indexeren, en dus ook die van de digitale etalages. Vraag me niet waarom.

 2. Bruce van der Kooij kan dat ook nog iets te maken met het feit dat er ook nog een www2.bibliotheek.nl in gebruik is? Als ik van de subpagina lezen een passage pluk (Het Kenniscentrum Leeshandicaps is behalve publieke vraagbaak voor mensen met een visuele handicap of leesbeperking ook dé digitale vraagbaak voor bibliothecarissen en tevens het landelijke informatiepunt voor overige belangstellenden) en daar op Google, komt BNL ook gewoon in beeld in de zoekmachine…

 3. Bruce van der Kooij schreef:

  Ik begrijp de vraag niet helemaal? www2.bibliotheek.nl hanteert i.i.g. geen robots.txt, het zou best eens zo kunnen zijn dat de robots.txt met die constructie te maken heeft en dat toen de digitale etalages onder //www.bibliotheek.nl werd geplaatst hier geen rekening mee is gehouden. Alleen iemand van SBNL kan daar antwoord op geven.

 4. Bruce van der Kooij ik dacht even dat dit www2 misschien verwijst naar een andere index op de server o.i.d., en dat men wil dat Google die bestanden indexeert, en niet die van de site met alleen www in de URL, maar dat kan ik natuurlijk ook helemaal mis hebben. Zal het bij gelegenheid eens navragen bij die of gene…

 5. Ester de Jong (Bibliotheek.nl schreef:

  Dag Bruce en Edwin, jullie opmerkingen over robots.txt en www2. zijn terecht en worden al opgepakt!

 6. @2834dab615923974c881896e0ca1e7b6 Dat is snel! Maar zijn dat inderdaad twee verschillende indexen dan? Dank voor je reactie!

 7. Ester de Jong schreef:

  Wij van BNL zijn zo snel altijd ;-). Komt eigenlijk neer op het volgende: we zijn een nieuwe infrastructuur aan het bouwen gekoppeld aan het domein //www.bibliotheek.nl, maar er was ook nog een 'oude' portal (landelijke aquabrowser) onder dit domein. Deze is tijdelijk verplaatst is naar www2. maar dit is eigenlijk niet wat je wilt omdat er idd dan meerdere domeinen geïndexeerd worden. Op korte termijn gaat die 2 dus weer verdwijnen. 

 8. @2834dab615923974c881896e0ca1e7b6 Helder Ester! Dank je wel.

 9. Dennis Biesma schreef:

  As we speak 🙂

Reageer