clear

zoeken

search

Skyrim: lezen doe je maar in de bibliotheek!

29 november 2011

Terwijl ‘wij van de bieb’ bij het horen van het woord gamen na al die jaren nog steeds in identiteitsdiscussies vervallen, storten complete volksstammen zich tegelijkertijd op de grote hoeveelheid nieuwe gametitels die, traditiegetrouw, net voor de feestdagen worden gelanceerd. De bibliothecaris worstelt, de potentiële klant speelt.

Ook hier in huis domineert Homo Ludens tijdens de donkere dagen. Ik sta op het punt mezelf vast te bijten in hoofdstuk 13 van Skyward Sword, de jongste zoon van Marleen speelt The Elder Scrolls V: Skyrim, de game die sommigen bekritiseren omdat die te groot zou zijn.

Wat ik nu zo grappig vind is dat het in Skyrim wemelt van de boeken. Ik bedoel dan dus boeken die je in het spel kunt lezen. De ironie bestaat hier uit dat zoonlief nooit boeken leest, maar met dit spel een complete bibliotheek heeft binnengehaald. Nog grappiger wordt het als ik lees dat iemand de teksten uit al die boeken heeft omgezet naar echte eboekbestanden en als download aanbiedt. Hij wil de Skyrimfans de mogelijkheid bieden de boeken te lezen op de telefoon of e-reader, als ze even geen tijd hebben om het spel daadwerkelijk te spelen.

Uiteraard heb ik het ePub-bestand even op de 4S gezet. Het gaat om maar liefst 3942 pagina’s leesvoer! Ik zou willen zeggen tegen al die gamerts: “Ben je nou helemaal belazerd? Lezen doe je maar in de bibliotheek!”

@

8 Reacties

 1. Luud De Brouwer schreef:

  Heel grappig! 🙂

 2. The Elder Scrolls is voor mij het ultieme jeugdsentiment. Jaren heb ik Daggerfall, een vroeg deel uit de reeks, gespeeld. Of beter gezegd: een demo daarvan, die al zo groot was dat ik 'm nooit heb uitgespeeld. Daggerfall telde ook al een behoorlijk aantal boeken. En inderdaad heb ik die ook uitgebreid gelezen. ePub bestond natuurlijk nog niet, maar ik meen me te herinneren dat de teksten gewoon in .txt-formaat in een map zaten, dus kon ik gelukkig avonden lang via Kladblok op de Windows-desktop de verhalen over Tamriel lezen.

 3. @8f6f3620583229e464230c9cdf71d15a Dat vond ik nou ook 🙂

 4. gast schreef:

  Wat een grap! Heb door deze post heel even , heel oppervlakkig,in Skyrimwereld , rondgeneusd en iets van de duizelingwekkendheid ervaren van een game. Ook was ik benieuwd om welke boeken het dan zou gaan en hoewel ik ook daar maar een schijntje van gezien heb (en niks van de inhoud) kan ik bijna niet geloven dat het om écht bestáánde boeken gaat. Hoeveel werelden bestaan er buiten de wereld die ik (een beetje) ken?

 5. Pieter Offermans ✔ Ik ben altijd een beetje huiverig voor zulke games. Ben er dol op, maar het zijn echt te grote tijdvreters. Ik mijd ze min of meer uit zelfbescherming. Maar ik kan me goed voorstellen dat je hier helemaal in opgaat, en dan dus ook de boeken 'vreet' 🙂
  In de bijdrage van die gast die de eboeken aanbiedt staat inderdaad iets over platte tekst die uit de game gevist kan worden. Op basis daarvan heeft hij zelf het boek in elkaar geknutseld. Vind het ook altijd zo interessant dat mensen die moeite doen. Walkthroughs, Wiki's, Fora: het leeft allemaal enorm. Prachtig.

 6. @1ad0a42860fbbe3064f6ae4989a6f9d0 Interessante vraag Gast. Het aanbod van virtuele werelden, of het nu nu games betreft of andere platformen, is krankzinnig. Zat me laatst nog te verbazen wat er zoal gebeurt in de community rondom het spel Glitch. Er worden feesten georganiseerd binnen de game nota bene. Als je daarover nadenkt is het eigenlijk best gek dat er nog zoveel mensen loslopen, op straat 🙂

 7. K van Hensbergen schreef:

  Leuk, laat zien dat gaming groot is geworden en door zijn digitaliteit eigenlijk allerlei andere zaken kan "incorperen" . Nu  maar wachten op de eerste literaire critici die teksten in games beoordelen.
  Gezien de primaire doelgroep van games is er natuurlijk wel de kans dat de eerste ontdekking een H. Heeresma is.

 8. @8c61fedb4184b7189a2b94e6900520ab haha, dat zou toch ook een mooie ontwikkeling zijn. Dan inderdaad maar de klassieker "Geef die mok eens door, Jet" 🙂

Reageer