clear

zoeken

search

Nooit meer ramen lappen dankzij een vleesetende plant

16 november 2011

Ik sta er niet bekend om dat ik frequent ramen lap. Toch kan ik blij worden van een nieuwsbericht van een paar weken geleden, dat meldt dat wetenschappers erin zijn geslaagd om een vloeistofafstotende techniek van de vleesetende plant Nepenthes na te bootsen. Visionair.nl schreef:

Dit zette onderzoekers aan het denken. Zouden zij het trucje van de plant niet kunnen herhalen? Dat laatste is Joanna Aizenberg van de Amerikaanse universiteit Harvard en haar collega’s gelukt. Hun synthetische coating SLIPS (Slippery Liquid-Infused Porous Surface) heeft zelfs  het topblad Nature gehaald. Dat is niet voor niets. De vloeistofwerende coating blijft glad voor totaal verschillende vloeistoffen als water en olie. Zelfs bij hoge druk of temperaturen onder het vriespunt blijft de coating functioneren.

Op Physorg kun je zien hoe het in z’n werk gaat. Vervolgens mag je, net als ik, een buiginkje maken voor het ingenieuze plantenrijk.

@

Afbeelding: Wikimedia Commons

3 Reacties

  1. madbello schreef:

    Jeeee! De wereld word steeds gladder en groter kans om op je bek te gaan 😉 Maar het ziet er goed uit en het vooruitzicht om geen ramen meer te hoeven zemen is best.

  2. madbello 
    Hehe, laat het dan een troost zijn dat een bepaald type vleermuis graag slaapt in die planten, omdat het er zo lekker veilig is 🙂

  3. madbello schreef:

    zie toch verbanden met mensen, glad en veilig gaan niet samen 😉 (over onzin gesproken) HI HI HI….

Reageer