clear

zoeken

search

News Transparency: alle journalisten onder de loep

01 november 2011

Wil je het allemaal weten? Dat de overheid ook miljoenen uitgeeft aan het in de doofpot houden van misstanden? Dat de politie elders (maar wellicht ook hier) soms de zendmasten van telecomproviders nabootst? Soms doe je er -voor je gemoedsrust- beter aan om dit soort nieuws te negeren maar zeg nu zelf: als je weet hoeveel gegevens er over jou als burger worden verzameld (het bovenstaande plaatje geeft een simplistische indruk) wil je toch ook weten hoe de bewakers bewaken? Je wilt toch meer dan alleen denken dat je vrij bent?

Je kunt je wel afvragen hoe ver tranparantie over overheden en overheidsdiensten moet gaan. De een trekt de grens bij een nieuwsbericht als dat van RTL, de ander vindt dat Wikileaks nog niet ver genoeg gaat. Het hangt er een beetje vanaf hoe je aankijkt tegen de democratie, privacy en overheidsbemoeienis. Het motto ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt’ speelt vaak een rol in dezen.

Daarom ben ik benieuwd hoe journalisten zullen reageren op het initiatief News Transparency, een nieuwe site die de mensen achter het nieuws belicht, volgens het wikiconcept. Forbes schrijft:

If you’ve ever read a news article and thought to yourself, “This writer seems like he’s full of it/has an axe to grind/is just log-rolling for his cronies,” you might be interested in a new site launching this week. Called News Transparency, it aims to be a centralized database where readers can go to find out more about the journalists behind the news — their personal backgrounds, political biases, interpersonal connections and more.

De journalistiek net zo tranparant als de overheid zou moeten zijn. Dat is een spannend experiment. Je vraagt je meteen af hoeveel stof wiki’s over Nederlandse journalisten en politici zouden doen opwaaien.

@

2 Reacties

 1. Kees D schreef:

  Heey Edje

  Dit boekje zat vandaag toevallig bij de Ai's misschien ken je het al maar wie weet iets voor jouw.

  We weten wie je bent

  Wie zijn de grootste privacyzwelgers op internet en wat doen ze met jouw gegevens?

  Arnoud Groot

  #GRKees

 2. @51055b05689e333ed8ea36b2fc93ea7d Hey Kees, dank je wel voor de tip! Is dat geen boek uit de 520? Ik zal aan Leen vragen of ze 'm in de smiezen houdt, dan komt het vast wel goed 🙂

Reageer