clear

zoeken

search

Kauw vs Woestijnbuizerd: het Middelburgse luchtoffensief 2011

08 november 2011

“Middelburg zet woestijnbuizerd in tegen overlast door kauwen”, lees ik in de PZC. Dat die overlast er is wil ik best geloven, maar wij hebben nergens last van, hier in het stadscentrum. Eergisteren genoot ik zelfs –opnieuw– van een kauw die walnoten voor onze deur liet neerstorten.

De overlast verschilt ongetwijfeld van wijk tot wijk. Dat er veel meer kauwen zijn dan, pak ‘m beet, 10 jaar geleden, dat kunnen we allemaal zien. Maar jee, er is altijd wel wat. Een paar zomers terug waren de spreeuwen de Sjaak. Stond men op sommige plekken in de stad met heuse spreeuwenkanonnen te schieten, of met luide vogelsirenes te loeien. Waanzin. En ondertussen vraagt men zich af waar die lieve huismus is gebleven. Diezelfde huismus waarover in de jaren ’80 zoveel werd gemopperd.

Over de duiven wil ik niet eens beginnen.

Ik gun ieder zijn kleinstedelijke problematiek hoor, maar stiekem ben ik ‘voor’ de kauwtjes. Ik vind ze leuk omdat ze slim zijn. Daarom wil ik mijn gevederde vrienden bij dezen attenderen op een aardig artikel over meeuwen die adelaars te grazen nemen. Langs boven en langs achter, dan heb je een kans!

Behouden vlucht, wreedheid.

@

7 Reacties

  1. Kauwtjes zijn mijn favoriet onder de vogels. Heel slim en monogaam. Heb ooit eens een kauw naast zijn dode "vrouw" zien zitten. Zat uren te rouwen en nam echt afscheid. Erg ontroerend!  

  2. Eric-Jan Keulemans het zijn echte familiebeestjes inderdaad. Heb ook eens een heel seizoen zitten turen naar een gezinnetje dat in de Breestraat een nest had. Prachtige taferelen. Dat ze dan hun eigen nest niet onderschijten is ook heel slim 🙂

  3. D_Leijdekker schreef:

    Geef mij maar een meesje of zo'n zoet musje of roodborstje. En natuurlijk de merel met zijn mooie gezang. Bij ons in de straat stikt het echt van de kauwen. Ze kakken alles onder, vreten het voer wat ik voor de meesjes heb opgehangen massaal binnen een dag op… Niet echt aardige vogels 😉 En dan heb ik nog niet over de herrie die ze produceren. 
    Maar een buizerd vind ik ook wat overdreven hoor.

  4. @53d7c1da0e512fad8adcd1e417e3aa2d Dat is dan wel weer een nuance, fijn dat je die even aanbrengt. Meesjes en borstjes vind ik ook super. Heeft dat afpakken dan niet gewoon te maken met het recht van de grootste of sterkste? Zou een merel ook niet af en toe iets afpakken van de kleinere? Bij het eendjes voeren was er ook altijd een mannetje die iedereen zoekzwom, en meeuwen gooiden bij het voeren ook vaak roet in het eten. En al die andere vogeltjes kakken toch ook? Of zijn dat gewoon onvergelijkbare hoeveelheden?

    Maar ik snap je punt. Uiteindelijk zijn die sociale vogels net zo a-sociaal 🙂

  5. D_Leijdekker schreef:

    Ja hoor, die kakken ook maar omdat ze kleiner zijn en met veel minder, is dat te overzien.
    Weet je wat ik denk? Ze zijn best griezelig om te zien. Dat zwart, die grote snavels, dat ongezellige geschreeuw ipv vrolijk getsjilp…en dan die hoeveelheid!! Gisteren plaatste ik een foto. Het leek wel een scene uit Birds. Brrr… ben steeds bang dat ik aangevallen ga worden.
    Ik ben ook gewoon geen vogelmens. Mij zul je niet snel in een avifauna voor mijn lol zien rondlopen. Een vlucht ganzen die overvliegt vind ik prachtig. Maar ook zwanen ontwijk ik liever. Hoe monogaam en mooi ook. Geef mij maar een paard (en ja, die poepen ook veel)

  6. @53d7c1da0e512fad8adcd1e417e3aa2d Kauwen lijken een beetje op kraaien misschien, daar zit wel iets in. Maar dat vind ik persoonlijk dan altijd weer zo gek aan paarden. Zien er reuze lief uit, maar dan toch met de nadruk op reuzen. Ik heb het er nooit zo op. Als die hun krachten laten gaan ben je nergens, bij kauwen wordt dat pas een issue bij een groepsaanval 🙂

    Leg nu overigens pas de link naar je tweede achternaam!

  7. D_leijdekker schreef:

    Ja, dat is wat verwarrend, geboren Leijdekker. 😉 Die andere heb ik cadeau gekregen bij de man.

Reageer