clear

zoeken

search

Kan Google jou vertrouwen?

29 november 2011

De +1-knopjes van Google zie je op steeds meer websites opduiken, maar heel veel wordt er niet op geklikt, voor mijn gevoel. Toch is het wel interessant om je er eens in te verdiepen, als je ge├»nteresseerd bent in betrouwbaarheid van informatie, online zichtbaarheid en vindbaarheid, en in de werking van de zoekmachine van Google. Op de +1-pagina stelt Google zelf onder meer:

Klik op de +1-knop om iets in het openbaar uw goedkeuring te geven. Deel wat u belangrijk vindt. Met +1-waarderingen kunt u aanbevelingen delen met vrienden, contactpersonen en anderen op internet op het moment dat ze daar het meeste profijt van hebben: terwijl ze zoeken met Google. […]Telkens wanneer u op de +1-knop klikt, voegt u iets toe aan alle coole, nuttige of gewoonweg grappige dingen die u op internet hebt gevonden. U vindt uw volledige lijst met +1-waarderingen op een speciaal tabblad in uw openbare Google-profiel. U kunt uw tabblad met +1-waarderingen voor iedereen zichtbaar maken of desgewenst verbergen.

De grote vraag is of Google dat wat jij als belangrijk of interessant beschouwt meer gewicht zal gaan geven in de zoekresultaten die andere mensen zien. Dat geldt in ieder geval wel voor plusjes van de mensen die zich in jouw ‘kringen‘ bevinden, weet ik (je ziet steeds steeds vaker onder een zoekresultaat staan dat “die en die dit een +1 hebben gegeven”), maar de plusjes van onbekenden, tellen die ook mee?

Ik ben nog geen artikelen tegengekomen die dit bevestigen, maar ik denk wel dat Google hier nog veel meer mee gaat doen. SEO 2011 is meer dan PageRank en hyperlinks. Misschien moeten we ons niet alleen afvragen of wij Google wel kunnen vertrouwen, maar ook of Google ons wel kan vertrouwen. Het artikel Building The Implicit Social Graph gaat daar dieper op in. Voor de liefhebber, zal ik maar zeggen.

@

2 Reacties

  1. Daan schreef:

    Heb net mijn eigen blogpost een +1 gegeven, ai. Krijg het ook niet meer weg ­čÖé

  2. Haha, maakt niet uit toch? Ook jezelve een beetje kietelen hoor.

Reageer