Inspirerend: de doorontwikkeling van Ambtenaar 2.0
22 november 2011Sinds de oprichting van het platform Bibliotheek 2.0, in april 2007, is er veel veranderd aan de website én aan de dingen die er gebeuren. De ruim 5600 leden zijn lang niet allemaal even actief, maar er worden regelmatig nieuwe bijdragen geplaatst, er zijn soms levendige discussies (zoals die over de visienotitie van de commissie Digitale Bibliotheek), er zijn 128 subgroepen, en het netwerk is reuze handig als je in contact wilt komen met vakgenoten.
Maar ondanks het feit dat Bibliotheek 2.0 redelijk goed ‘op de rails staat’ sluimert er nog altijd een wens in mijn achterhoofd, namelijk de wens om door te ontwikkelen. Op de een of andere manier komt dat er steeds niet van. Dat dat een gemiste kans is besef ik des te sterker na het lezen van het onlangs uitgebrachte tijdschrift Ambtenaar 2.0. Ik ben sinds mei 2008 lid van Ambtenaar 2.0 maar in de praktijk volg ik het platform slechts in de berichtgeving, ik ben daar niet bepaald een actieve deelnemer. Een mens moet nu eenmaal keuzes maken.
Maar wat is er ondertussen veel gebeurd op dat platform! Ik weet nog goed dat oprichter Davied van Berlo in mei 2008 reageerde op een blogpost. Hij schreef toen “Met Ambtenaar 2.0 hadden we een maand geleden ook de doelstelling om toe te groeien van tien naar honderd dit jaar. Momenteel zitten we op 91 (vier nieuwe leden vanochtend), dus die planning gaan we ook wel halen.Volgende uitdaging: leuke dingen doen met die groep en een paar discussies starten!”
Ruim drie jaar later telt het netwerk bijna 7700 leden, zijn er overzichtelijke themapagina’s ingericht, worden er regelmatig ‘Open Coffees’ georganiseerd, is het platform ook aanwezig op netwerken als LinkedIn en Yammer én werd in de tussentijd ook nog eens Pleio ontwikkeld (waarover meer in een bijdrage van Davied). In het genoemde tijdschrift worden echter nog veel meer initiatieven opgesomd:
- Sprekers Ambtenaar 2.0
- Train de Trainer
- Cursus Ambtenaar 2.0
- Boeken Ambtenaar 2.0
- Adviseurs Ambtenaar 2.0
Tja de Ning wordt al gesponsord en de eerste EUR 200,- hebben we al klaar liggen. Die 4000 moet er dan ook nog wel kunnen komen. Ik denk dat wij bij de VOB, het SIOB, BNL, Mediawijzer.net en andere landelijke organisaties wel een beetje subsidie los kunnen krijgen voor een goed idee.
Maar ook low cost kunnen we een hoop zaken regelen. De Happe.nings hebben tot nu toe nog weinig gekost. Het netwerk wordt regelmatig genoemd en gebruikt
@87af0ab54474473efddaf4036a680af8 Dat is helemaal waar Jeroen: zonder geld is er ook veel mogelijk. Soms zelfs nog meer, gek genoeg 🙂