clear

zoeken

search

Innovatiebewondering: wat de grote media en bibliotheken kunnen leren van NYPL

07 november 2011

Hoe heb ik dit kunnen missen? Bijna een half jaar voordat op Bibliotheek 2.0 de discussie over de visienotitie van de commissie Digitale Bibliotheek losbarstte, publiceerde The Atlantic een razend interessant artikel met de titel What Big Media Can Learn From the New York Public Library. Wat de grote media kunnen leren van een bibliotheek? Dat hoor of lees je maar zelden. Ik las het artikel dus met bijzonder veel belangstelling.

Het artikel legt uit hoe NYPL bedreigingen en bezuinigingen te lijf is gegaan door te innoveren. Nu hebben sommige mensen het al over innoveren als ze een site met wat platte tekst in de lucht weten te houden maar de bibliotheek van The Big Apple heeft het serieus opgepakt:

With all this change — not to mention a possible $40 million budget cut looming — it would be no surprise if the library was floundering like the music industry, newspapers, or travel agents. (Hey, man, we all get disintermediated sooner or later.) But that’s the wild thing. The library isn’t floundering. Rather, it’s flourishing, putting out some of the most innovative online projects in the country. On the stuff you can measure — library visitors, website visitors, digital gallery images viewed — the numbers are up across the board compared with five years ago. On the stuff you can’t, like conceptual leadership, the NYPL is killing it.

The library clearly has reevaluated its role within the Internet information ecosystem and found a set of new identities. Let’s start from here: One, the New York Public Library is a social network with three million active users and two, the New York Public Library is a media outfit.

The library still lends books, but over the past year, the NYPL has established itself as a beacon in the carcass-strewn content landscape with smart e-publications, crowdsourcing projects, and an overall digital strategy that shows a far greater understanding of the power of the Internet than most traditional media companies show.

Sommige vernieuwende activiteiten van NYPL zijn hier al aan bod gekomen, maar die gratis app voor de iPad, Biblion, die had ik nog niet ontdekt. Ik heb dus snel de pad van @bimmie geleend en de toepassing verkend. Die is schitterend. Ik heb er gewoon een beetje spijt van dat ik vanochtend al een app van de week heb gekozen.

Dat terzijde. Die app en al dat andere moois (check die Tumblr van NYPL!) moet je zelf maar even verkennen. Waar het mij nu om gaat is dat dit verslag voor mij aantoont dat digitale innovatie wel degelijk het antwoord is op de bedreiging. Als ik in een commentaar lees dat sommige bibliotheken zich toch liever (of noodgedwongen) beperken tot retail en de focus op het stenen gebouw kan ik dat ergens best begrijpen, want op de korte termijn werpt dat inderdaad vruchten af. Het biedt in mijn ogen echter geen oplossing voor de langere termijn. Digitaal wint. Mobiel wint. Dat is geen voorspelling maar een constatering.

Daarom zou ik van de kop ‘wat grote media van NYPL kunnen leren’ ‘wat grote media en andere bibliotheken van NYPL kunnen leren’ willen maken. Ik hoop oprecht dat het genoemde artikel (en het er in de LA Times naar verwijzende Saving libraries but not librarians) ook in Nederland kan dienen als inspiratiebron. Eerst even lezen voordat je je laat meevoeren door de Biblion-app dus 🙂

@

4 Reacties

  1. Brucevdk schreef:

    Maar de NYPL is toch heel wat anders dan je typische bibliotheek hier in Nederland? Die hebben toch helemaal niet dat soort collecties? De enige bibliotheek die dat heeft is de KB en die probeert nog wel het een en ander op digitaal gebied. Bijvoorbeeld //www.geheugenvannederland.nl/

  2. Brucevdk : dat is wel waar, maar we streven naar een grote landelijke collectie toch, waar ook die van de KB deel van uitmaakt weliswaar, maar waar ook het andere bezit onder hangt. Verder zijn er behalve de kleinere openbare bibliotheken natuurlijk ook nog een aantal wat grotere. Die in Middelburg bijvoorbeeld beheert ook databanken met honderduizenden foto's, kranten, en wat dies meer zij. Die worden nu ontsloten door samenwerkingsverbanden op regionaal niveau, maar kunnen uiteindelijk ook aan de grote landelijke database gekoppeld worden. 
    Maar dan nog worden er ook verhalen verteld rondom kleinere bibliotheken. Zij beschikken nu nog lang niet altijd over databases of sites die dat ontsluiten, maar in een mooi landelijk systeem kan op termijn natuurlijk wel geparticipeerd worden. En in Wikipedia enz…

  3. Erna Winters schreef:

    Ik snap wat je zegt Ed, ik moet wel zeggen dat ik erg teleurgesteld was afgelopen zomer om op een zondag het grote gebouw van NYPL gesloten te vinden. De vestiging just across THE street was wel open, maar ongelooflijk aftands, versleten, run down. Dus ja, ik vind de keuze voor het digitale een slimme, tegelijkertijd denk ik dat we nog een lange weg te gaan hebben. Veel van onze gebruikers, en van de politici hebben geen beeld bij dit soort dienstverlening. Dus laten we beginnen de boodschap te verspreiden dat er veel meer kan. Dit beeld van de NYPL in combinatie met zoiets als de synergie die bv Seats 2 Meet weet te creëren levert volgens mij prachtige doorkijken naar de toekomst. Content, duiding, mensen in contact brengen met elkaar, virtueel en irl.

  4. @ff51f9d239b4638a7e52e38e99869b94 Ha, bij die aftandse heb ik toen ook nog even staan kijken, in 2003. Daar ben ik niet eens naar binnen gegaan. Het grote gebouw vond ik net een soort kathedraal. Indrukwekkend, maar niet echt 'warm'.

    Juist vanwege dat beeld dat niet altijd in het vizier komt ben ik altijd zo blij met dit soort inspiratiebronnen. Her en der over heel de wereld zijn er talloze mooie voorbeelden. Van alles het beste benutten: dan is er zo veel mogelijk, zelfs als de middelen er nauwelijks zijn. Way to go!

Reageer