clear

zoeken

search

Geavanceerd zoeken met Google steeds lastiger

24 november 2011

Dat Google geleidelijk functionaliteiten en diensten elimineert die niet of nauwelijks door het grote publiek worden gebruikt is begrijpelijk. Zelfs als je geld genoeg hebt om al dat moois in de lucht te houden moet je jezelf altijd af blijven vragen of de toegevoegde waarde ervan wel groot genoeg is. Google doet dat klaarblijkelijk.

In de meeste gevallen vind ik de gemaakte snoeikeuzes gerechtvaardigd maar van het gerommel met de functie ‘geavanceerd zoeken’ begrijp ik maar weinig. Eerder deze maand las ik al dat er een aantal functies waren verdwenen maar toen ik vandaag vervolgens las dat Google dat verlies compenseert met de introductie van ‘verbatim zoeken’ wilde ik met eigen ogen zien hoe die functie in de praktijk werkt. Pas toen zag ik dat Google de link ‘geavanceerd zoeken’ helemaal van de homepage heeft verwijderd. Die homepage is daarmee weer cleaner dan ooit, maar komaan: het was toch reuze gemakkelijk dat je zoekacties kon beperken op documentsoort (bijvoorbeeld alleen PDF’s als zoekresultaat)? Je kunt zoekacties weliswaar nog aanvullen met een operator als ‘filetype:pdf’, maar hoeveel mensen zouden dat nu weten?

Bovenstaand screenshot van Googles homepage is van juli 2011. Daar zie je de link naar geavanceerd zoeken nog staan (Google Help verwijst daar nog steeds naar). Het blijkt dat de pagina geavanceerd zoeken steeds bestaat -nu nog wel- maar dat er simpelweg niet meer naar verwezen wordt. Dat doet me vrezen voor het ergste. Je kunt er denk ik wel vanuit gaan dat de zoekmachine de nadruk zal gaan leggen op de zoekfilters die nu zijn terug te vinden in het menu links en in de werkbalk van Google+ en op de producten uit de welbekende lijst (wat doet die link naar het ook overleden Google Labs daar eigenlijk nog?).

Google is nog steeds een prima zoekmachine, maar de nadruk wordt steeds meer gelegd op het hier en nu. Oude zoekresultaten worden naar de achtergrond verdrongen (zoek maar eens naar sites en items van voor 2000) of zijn zelfs helemaal verdwenen maar tegelijkertijd wordt aan het doorzoeken van een platform als Twitter geen voorrang meer gegeven. Ik begin het gevoel te krijgen dat de keuzes van Google kansen bieden voor concurrerende zoekmachines. Het zou mij in ieder geval niets verbazen als de eerste groepen gebruikers na jaren weer eens serieus gaan kijken naar alternatieven. Ondanks het gebruiksgemak van Google.

Gerelateerd:
Het geavanceerd zoeken voorbij: Google hacking for penetration testers
Nieuwe zoekmogelijkheden in Google
Zoeken met Google: hoe relevant is actueel?
De trend bevestigd: Google Labs lanceert Sociaal Zoeken

@

12 Reacties

  1. essen2punt0 schreef:

    Geavanceerd zoeken is er nog wel, maar goed verstopt inderdaad. Eerst doe je een zoekopdracht en daarna kun je helemaal onderaan de eerste pagina met resultaten (net onder 1 2 3 4 5 6 7 etc. ) klikken op geavanceerd zoeken.

  2. Ingmar Koch schreef:

    Geavanceerd zoeken zit tegenwoordig onder het tandwieltje rechtsboven (zie plaatje)

    1. M. Cremer schreef:

      YEP, gevonden! Dank je wel, ik had me rot gezocht!

  3. Michael_Minneboo schreef:

    Tocht wel zorgelijk. Ik hoorde laatst dat Google ook de zoekresultaten aanpast op eerder zoekgedrag. Dat lijkt handig, maar daar mis je volgens mij ook veel leuke verrassingen door.

  4. essen2punt0 Ingmar Koch Heb ik niet goed genoeg gekeken. Beide ingangen zag ik over het hoofd. Dank!

  5. Michael_Minneboo De beruchte filterbubbel inderdaad. Het was sowieso al zo dat Google een heel groot deel van het web niet vond/vindt, maar door personalisering wordt het ook nog steeds meer afgestemd op oude voorkeuren en voorkeuren van contacten. Voor je het weet wordt de echokamer ook nog eens steeds kleiner….

  6. Liset Janssen schreef:

    Ik heb laatst ook al eens zitten zoeken en ben nu een heel stuk wijzer geworden. Bedankt voor de tip!

  7. Ingmar Koch schreef:

    Geen dank Liset. Ik was 't ook kwijt totdat @erichennekam me er op wees…

  8. Michael_Minneboo schreef:

    Dat lijken me toch geen verbeteringen. Erg jammer vind ik dat. Misschien wordt het tijd voor een nieuwe, kersverse zoekmachine…

  9. @b4eb4e60990a205b6084b03df3600b48 Er is een tijd geweest dat ik dacht dat AltaVista en Yahoo onverslaanbaar waren. Je weet maar nooit. Heel groot zijn betekent niet dat je onverslaanbaar bent…. #Google

  10. Patrick Keysabyl schreef:

    Vroeger kon je in Google News ook berichten weergeven van een bepaalde periode.  Dit kan nu ook jammer genoeg niet meer.  Je kan wel nog zoeken op een zoekwoord in nieuwsberichten van een bepaalde periode, maar soms wil ik wel eens weten wat er gebeurde op 26 november in 2001.

  11. Patrick Keysabyl Als je klikt op 'aangepaste periode' en kiest voor 2001 of 2004 wordt er inderdaad niet veel of niets meer gegenereerd. Komen de krantenbanken van Bibliotheken en Archieven straks toch nog goed van pas, dat dan weer wel.

Reageer