clear

zoeken

search

Websites: wel te laat als ze niet beter zijn

29 oktober 2011

Bij het lezen van bovenstaande tekst op TNW bromde ik instemmend. Als je iets beter doet ben je nooit te laat. Het punt is: vaak is er van ‘beter’ geen sprake. Desondanks weten we allemaal dat je niet te veel kritiek mag hebben op ideeën voor nieuwe websites of toepassingen, zelfs niet als iedereen weet dat het concept elders al bestaat en succesvol is. Je krijgt sneller het verwijt dat je gezonde ambitie ondermijnt dan een compliment voor het attenderen op ‘beter dat al bestaat’.

Toch zou ik wel eens willen weten hoeveel tijd en geld er verloren is gegaan aan digitale projecten die bij voorbaat al kansloos waren, bijvoorbeeld omdat de aandachtsspanne van internetgebruikers slechts ruimte laat voor het beste, vindbaarste en makkelijkste. Daar lees ik veel te weinig over. Bij het lezen over de vijfde verjaardag van Citizendium, de wiki die de ‘betrouwbare broer van Wikipedia had moeten worden’, moest ik daar even aan denken.

Bij de lancering vond ik Citizendium een interessant initiatief maar sindsdien bezocht ik de website nog maar zelden, om de doodeenvoudige reden dat er meer dan genoeg alternatieven voorhanden zijn. Vandaag nam ik na drie jaar weer eens een minimale steekproef. Ik zocht in zowel Wikipedia als Citizendium op ‘Middelburg’ en constateerde dat de tweede mij slechts doorverwees naar het artikel ‘Netherlands’. Die dan maar even vergeleken met het lemma op Wikipedia.

Kijk zelf even en je weet genoeg. Google trouwens ook.

Gerelateerd:
Hoe tieners internet gekaapt hebben (2006)
Lancering van Citizendium, het strenge broertje van Wikipedia (2007)
Hoe is het toch met…Citizendium? (2008)

@

Reageer