clear

zoeken

search

Moderne boekverbrandingen

12 oktober 2011

Cracked.com publiceerde gisteren een verhaal met de titel 6 Reasons We’re In Another ‘Book-Burning’ Period in History. Nu ken ik die site niet zo goed maar ik zie dat het artikel binnen een dag 521.000 keer is bekeken, bijna 8000 likes kreeg en maar liefst 1318 reacties. Allemachtig!

Het interessante van dit artikel over ‘moderne boekverbrandingen’ is dat het grotendeels over de vernietiging van boeken door bibliotheken gaat. Daar lees je in Nederland niet vaak iets over, maar dat betekent niet dat het niet voorkomt. Ik weet bijvoorbeeld van een grote bibliotheek die een paar jaar geleden, bij wijze van bezuiniging, een complete eeuw oude drukken wilde opruimen (en niet door ze te verkopen). Daar kon toen nog een gedeelte van gered worden, maar toch: het was een rigoreuze beslissing.

Het artikel doet me afvragen hoe vaak dit nu werkelijk voorkomt.

@

Afbeelding: Wikimedia

4 Reacties

  1. robert de Jong schreef:

    Cracked.com gebruikt graag de hyperbool en gooit vaak de ergste voorbeelden in een lijst en doet dan alsof het heel vaak voorkomt.

    Ik neem het dus altijd met een korreltje zout.

    Maar wat ik ook wilde zeggen, ik heb bij m'n archief minor het volgende mantra meegekregen: "waarderen, selecteren en VERNIETIGEN" 

    het is niet "geheim", het is common practice want je kunt niet alles bewaren. 

  2. robert de Jong lijkt me een goed uitgangspunt, maar dan nog: als je stelt dat je niet alles kunt bewaren is dat natuurlijk correct, maar boeken behouden of schenken neemt wel kosten met zich mee en dan is het maar altijd de vraag wat de maatstaven zijn. De directeur die een eeuw boeken afschreef vond het doordacht beleid. Had je onze vakreferent oud bezit eens moeten horen. Die trok er bijna een half jaar voor uit om duizenden banden te kunnen redden van vernietiging…en hij had het bij toeval gehoord.

  3. robert de Jong schreef:

    Ja het ging me ook meer om "geheime" aspect, het cracked.com artikel doet een beetje alsof er iets van een geheim boekenvernietigings project aan de gang is, terwijl het afschrijven van materialen een onderdeel van de vakopleiding is. 

  4. robert de Jong haha, daar heb je gelijk in. Om je laatste zin kakel ik dan weer wel van het lachen 🙂

Reageer