clear

zoeken

search

In de rol van ‘Mystery Guest’ voor Bibliotheekblad

14 oktober 2011

Tot ongeveer een jaar geleden leverde ik regelmatig artikelen aan voor de rubriek ICT van Bibliotheekblad. Vanaf nu zal ik dat weer maandelijks doen. Het verschil met toen is dat de artikelen (voorlopig) alleen op de website van het vakblad zullen worden gepubliceerd en dat de opdracht nu strikter is dan het onderwerp ICT in de ruimste zin des woords. Bart Janssen heeft mij gevraagd of ik, in navolging van de bekende ‘papieren rubriek’ De Mystery Guest wil fungeren als Digitale Mystery Guest. Dat vond ik een leuk idee. Bart leidde mijn eerste bijdrage in:

Met ingang van deze maand zal maandelijks door de ‘digitale mystery guest’ de ‘digitale bibliotheek’ van een bibliotheek in Nederland of Vlaanderen tegen het licht worden gehouden en op verschillende aspecten beoordeeld. Steeds meer bibliotheken melden dat binnen hun totale aanbod de ´digitale bibliotheek´ een grotere rol gaat spelen. Hoe ziet die ´digitale bibliotheek´ van de individuele bibliotheken er uit en hoe wordt er invulling aan gegeven? Welke dienstverlening wordt er online aangeboden en hoe zetten bibliotheken sociale media in? Met ingang van deze maand zal maandelijks door de ‘digitale mystery guest’ de ‘digitale bibliotheek’ van een bibliotheek in Nederland of Vlaanderen tegen het licht worden gehouden en op verschillende aspecten beoordeeld. Het gaat daarbij met name om de online presence van de betreffende bibliotheek. De website speelt daarin uiteraard een belangrijke rol, maar onder andere ook de aanwezigheid op sociale media en het aanbod aan digitale content worden bekeken.

Ik ben begonnen met de website van bibliotheek Heerlen, die tegenwoordig is opgegaan in de ‘multidisciplinaire culturele instelling’ SCHUNCK. Aan het concept zal nog licht geschaafd worden (vanaf de volgende bijdrage zal ik de dienstverlening bijvoorbeeld ook echt testen door onder een andere naam vragen te stellen via de aanwezige communicatiekanalen) maar in grote lijnen zal ik de opzet van dit artikel in het vervolg aanhouden. Om het voor mezelf ook verrassend te houden ga ik niet eerst kijken of een digitale bibliotheek wel interessant genoeg is om over te schrijven. Ik bedenk eerst een naam en ga pas daarna op bezoek. Dan schrijft het veel spontaner weg ook.

Een leuke klus, toch?

@

3 Reacties

  1. Jjmbru schreef:

    Zeker leuk! Veel succes/plezier.

  2. @05a5a7574eb544ccb8280d75d450565f Dank je Juul!

  3. @05a5a7574eb544ccb8280d75d450565f Dank je Juul!

Reageer