clear

zoeken

search

Google Hangouts: de eerste kennismaking

04 oktober 2011

Google heeft grootse plannen met Google+. Het platform wordt geleidelijk gekoppeld aan de andere diensten en het begint er op te lijken dat dit ecosysteem een hoofdrol zal gaan vervullen binnen de bedrijfsstrategie. De werkelijke impact zal pas over maanden of jaren zichtbaar worden maar dat Google een nieuwe weg is ingeslagen staat vast.

Ik gebruik Plus nog niet heel intensief maar ik houd een vinger aan de pols. Ik verken de mogelijkheden stap voor stap. Vanochtend heb ik, met Marieke, Agnes en Mirjam (Bibliotheek Hoeksche Waard) voor het eerst gebruik gemaakt van Hangouts, de ruimte waarin je -met tot tien mensen tegelijkertijd- kunt (video-) chatten én video’s en andere bestanden kunt delen.
De sessie beviel goed maar verliep niet geheel vlekkeloos. Het vervelende is dat je tijdens een eerste verkenning niet altijd precies weet waar de ‘vlekken’ door veroorzaakt worden. Ik kreeg aanvankelijk helemaal geen verbinding (met de Googlebrowser Chrome nota bene). Dat loste ik op door het te proberen met Firefox, wat inderdaad soelaas bood. Waarom het met Chrome niet lukte is me nog duidelijk. Eenmaal ingelogd hadden we nog wat geluidsproblemen, maar die werden mede veroorzaakt door de microfoons en speakers van/op de laptops die nog niet goed waren ingesteld. Dat het later, tijdens het delen van een video ook weer even misging had misschien ook te maken met het beroeren van verkeerde knoppen.
Ik begreep ook dat er een ‘vliegtuiggeluid’ achter mijn audio zat. Ook daarvan heb ik de oorzaak nog niet achterhaald. Dat hoop ik te doen na het rondhangen met andere mensen. Dan leer je immers aan welke kant van de lijn je het zoeken moet.
Afgezien van deze verkenningshikjes verliep de sessie prima. Daar ben ik blij om. Ik heb mijn zinnen gezet op het echte webwerk op afstand. Dat ik dan, gezeten aan de keukentafel, in overleg kan treden met twee MT-leden die elders ook aan keukentafel zitten, bevestigt voor mij dat het makkelijk kan. Natuurlijk stuit je soms op technische haperingen maar dat is ook het geval als je naar een fysiek overleg moet. Dan rijdt er eens een trein niet, dan ben je weer je paperassen vergeten. Ik ga de hangouts dus niet alleen voor lief nemen; ik ben van plan ze te gaan omhelzen (and the best is yet to come!)
Wordt vervolgd.
Update: in Hoeksche Waard hadden ze gelukkig ook beeld.

@

4 Reacties

  1. hetty boerman schreef:

    Ik moet zeggen dat ik google+ steeds leuker en interessanter begin te vinden. Het is nog een beetje zoeken naar hoe ik de circles het best kan indelen enzo. Maar ik merk dat ik FB een beetje links laat liggen en me meer richt op G+. Er zitten veel leuke/interessante features in (bijv. sparks) De hangout heb ik nog niet uitgeprobeerd.
    Ik ben ook benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen, nu lijkt het erop dat er vooral early adaptors op zitten maar dat zal wel gauw anders worden waarschijnlijk…

  2. hetty boerman Ik hoor het van steeds meer mensen inderdaad. Het ene netwerk gaat weliswaar ten koste van het andere, maar er zitten toch een paar features in die meerwaarde hebben. Uiteindelijk kristalisseert zich dat wel uit. Ik vind het vooral fijn als ik op 1 plek zoveel mogelijk dingen samen kan doen…en ik ben nu eenmaal behoorlijk verbonden met Google… 

    Die Sparks gebruik ik dan weer niet. Moet ik ook nog eens naar kijken. Learning all the time 🙂

  3. Veerle Tesse schreef:

    Hangout is idd een leuke functie en tot nu toe werkte ie altijd.  (er is nog geen grote data 'file' denk ik)  
    Nu is g+ nog een +/- overzichtelijk "clubje"… eenmaal de grote meute "huis- tuin- en keukengebruikers" er op zit, wordt het idd een zaak v goeie sparks en de juiste kringen bij te houden. Te vgl met facebook in 2007, aanmaak ve Nederlandstalig portaal zorgde voor een toevloed aan gebruikers … en helaas ook chitchat ..

  4. Veerle Tesse zo zal het altijd wel gaan denk ik, hoewel ik toch ook steeds het gevoel krijg dat er nu meer een zeefeffect komt. Voor veel mensen waren Hyves en Facebook (bijv) echt nog een nieuwe ervaring, maar nu zie je dat er wordt voortgebouwd op dat wat mensen al kennen. Kan me ook voorstellen dat daardoor duidelijkere keuzes zichtbaar worden. Wij vinden het verkennen interessant, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Als je gewoon met vrienden en bekenden wilt kunnen chitchatten maakt het denk ik niet zoveel uit waar je uithangt, dan ben je gewoon daar waar de meeste van die mensen zijn te vinden.

Reageer