clear

zoeken

search

Egoïstisch

24 oktober 2011

Ik schreef het al bij de bespreking van het boek The Story of Stuff: af en toe moet je even stilstaan bij de consequenties van je consumptiegedrag. Als je te bedonderd bent om actie te ondernemen kun je in ieder geval de moeite nemen om uit te zoeken waarom je dat eigenlijk wél zou moeten doen. NRC Next schrijft vandaag in Hoeveel slaven werken er voor jou?:

Vertel ons wie je bent en wij vertellen je hoeveel slaven er voor je werken. Dat is het idee achter de website Slavery footprint. Op de ingenieus vormgegeven site vul je in welke kleren je draagt, wat je koopt, hoe je woont en waar je van houdt. Aan het einde van de vragenlijst weet je hoeveel slaven er voor je werken en waarom.

Ik kom na het beantwoorden van de vragen uit op 44 slaven. Dat vind ik een pijnlijke hoeveelheid maar toch moet ik toegeven dat, als ik dit vrijdag zou hebben geweten, ik ook ‘gewoon’ de nieuwe iPhone zou hebben besteld. Dat doet me afvragen hoeveel westerlingen er zijn die dit type egoïsme wel laten varen, na confrontaties als deze. Ik ken er niet zo veel in ieder geval…

@

9 Reacties

  1. Basvanhouwelingen schreef:

    Ik kwam op 25, ook natuurlijk teveel. We zijn allemaal rijke westerlingen, maar ik lig er ook niet wakker van.

  2. Pieter Gasia schreef:

    Als jullie er toch niet wakker van liggen en jullie  jullie speelgoedjes niet kunnen missen, waarom dan nog de moeite doen om het te lezen en het erover te hebben. Hopelijk is het geen sadistisch trekje. En dan haast jullie nu maar dat jullie geen nieuwigheidje missen.

  3. @a586817225f9350dab44a49f22f57c6b Hoi Pieter, het begint bij bewustzijn, als je het mij vraagt. Je zou gelijk hebben als je zou stellen dat dat niet voldoende is, maar het punt dat ik hier juist wilde maken is dat je in de praktijk vaak toch geen rekening houdt met dat soort dingen..en dat je egoïsme het dan vaak wint. Ik had ook een andere toon aan kunnen slaan, zoals in //www.edwinmijnsbergen.nl/2010/11/leven-met-minder-dan-100-bezittingen.html. Ik blijf een consument eerste klas maar ik geef nu toch ook weer niet heel veel uit aan materie, omdat ik er simpelweg niet om geef. Wees dus niet te gehaast met haastopmerkingen, zou ik willen zeggen.

  4. Pieter Gasia schreef:

    Beste Edwin, Ik volg je blog met heel veel plezier én ik heb dankzij jou deze zomer het boek 'The story of stuff' gelezen. Waarvoor dank. Waarin ik je niet volg, is dat je de dingen wel weet, maar gewoon ondanks die wetenschap, aanvaard dat ons/jouw egoïsme het rustig mag halen van ons/je geweten. Dat vind ik dus gewoon zeer triest én het haalt toch een beetje het aanzien dat je in al die tijd als mens met een open mind bij mij had opgebouwd. Want kennis zonder engagement is voor mij een lege doos.. Dus geen haastopmerking, wel één uit ontgoocheling. Wees gerust, ik ben zelf geen consumentheilige, maar ik probeer sinds the story of stuff wel bewuster in het leven te staan en egoïsme en gemakzucht niet langer als vanzelfsprekend te beschouwen. Voorts, no hard feelings. Fijne avond nog. Pieter

  5. @a586817225f9350dab44a49f22f57c6b : Dat het nog te vaak een lege doos is: daar ben ik niet trots op inderdaad. Ik heb mezelf in het verleden ook al vaak meesmuilend salonrevolutionair genoemd. Werd ook nooit de punk die echt vocht tegen het systeem of de knaap die uit overtuiging de archiefbaan bij de kerncentrale in Borssele weigerde. Ik leun veel te veel achterover. Point taken. Goed dat je het aankaart.

  6. J. Geraets schreef:

    Mijn 'tik' :
    Gelezen: The Story of Stuff
    .

    Dank jullie Pieter en Edwin voor jullie conversatie. Die heeft me aan het denken gezet en dat vind ik altijd mooi en soms ook wat ongemakkelijk…

  7. J. Geraets En dat vind ik dan toch ook veel waard Joost. Ik 'koop' er nul komma nul mee 'af' als het gaat om wat ik zelf doe en laat, maar vind het op mijn beurt mooi als dingen in ieder geval iets losmaken. Dat is toch een reden om over dit en andere dingen te blijven schrijven.

  8. Pieter Gasia schreef:

    Absoluut blijven doen, dat schrijven. Misschien kwam dat uit mijn vorige replieken wat te weinig naar boven. Bij deze dan.

  9. @a586817225f9350dab44a49f22f57c6b Thanks!

Reageer