clear

zoeken

search

Betalen voor een geclaimde domeinnaam

13 oktober 2011

Een domeinnaam claimen is niet duur en ook niet ingewikkeld. Toen ik vorig jaar overstapte van zbdigitaal.nl naar edwinmijnsbergen.nl kostte het claimen (bij TransIP) me slechts 5 minuten van mijn tijd en minder dan 10 euro van mijn geld. Jaarlijks betaal ik een euro of 7 voor de naam. Het geheel verliep niet alleen zo soepel door de prima dienstverlening van TransIP; de door mij gekozen domeinnaam was ook nog vrij. Dat maakt het er een stuk eenvoudiger op, weet ik nu.

Vandaag heb ik ervaren hoe het is om over een domeinnaam te moeten onderhandelen. Voor Bibliotheek Oosterschelde (tot voor kort BibliOosterschelde) wilden we www.bibliotheekoosterschelde.nl registreren maar dat domein bleek tot onze verbazing al te zijn geclaimed door een Zweeds bedrijf. Ik kon er wel een beetje om lachen (het is een luie en slimme manier van geld verdienen) maar ik baalde er ook van. Ik gun mensen namelijk alleen een vergoeding als zij kunnen aantonen recht te hebben om een naam te claimen, niet als ze claimen om te verdienen.

We keken daarom eerst naar de alternatieven. Die waren er genoeg, van varianten met een .org- of .info-extensie tot spellingsvarianten met een koppelteken of het voorvoegsel ‘de’. Toen ik op Twitter rondvroeg waar de voorkeur van de meeste mensen naar uitgaat kreeg ik zeer diverse antwoorden. De een vindt dat je een koppelteken altijd moet proberen te vermijden, de ander vindt het gerechtvaardigd, zolang je maar een .nl-domein bezit. Ik neigde zelf uiteindelijk naar www.debibliotheekoosterschelde.nl maar kreeg het advies toch ook een voorstel te doen bij de Zweden. Moet je net mij hebben. Ik ben misschien wel de slechtste onderhandelaar ooit.

Toch probeerde ik het. Stoutmoedig vulde ik een bedrag van 50 pop in. Daar ging de software niet mee akkoord. ‘Minimaal 200 euri meneer, anders gewoon opzouten!’ Daar moest ik uiteraard even voor in overleg. Nadat ik toestemming had gekregen voor dat bedrag probeerde ik het nog eens. Een paar uur later volgde er een tegenbod van 375 euro. Uiteindelijk bood ik 225 euro, onder toevoeging van de opmerking dat  ik niet hoger zou gaan omdat er nog alternatieven waren. Toen ging Zweden onmiddellijk akkoord en maakte ik het bedrag over via PayPal.

Hoe het nu verder gaat zal ik wel snel merken. Ik hoop alleen maar dat deze grappenmakers de kluit niet zullen belazeren. Als ze dat wel doen ga ik maar weer eens bij broeder Mijnsbergen in Zweden op vakantie. Voor de rest zie ik dit vooral als een les. Je kunt als organisatie niet alles voorzien, maar het kan zeker geen kwaad om in jaar- en projectplannen ook even na te gaan of er ook nog domeinnamen bij nodig zijn. Die claim je dan gewoon, ook als je twijfelt. Over die 7 euro per jaar zal niemand vallen tenslotte.

Learning all the time.

@

3 Reacties

  1. Auke schreef:

    Het hangt er vanaf of "Bibliotheek Oosterschelde" een handelsmerk / merknaam / etc is. Maar om eerlijk te zijn, denk ik dat je (een stuk) goedkoper uit had kunnen zijn. Had alleen misschien wel meer tijd en moeite gekost.

    Je slot alinea is wel 'spot on', je kunt beter een domeinnaam te veel registreren dan te weinig. 🙂

  2. @dc7453aee918ecf8f71a43a23e8c6e97 Ik weet het niet zeker, maar volgens mij is daar geen sprake van, of het moet zo zijn dat bibliotheeknamen dat automatisch zijn. Hoe zou jij het gedaan hebben dan? Door te gaan mailen met die jongens?

Reageer