clear

zoeken

search

Tiqr: inloggen op websites met je telefoon

07 september 2011

Zou jij willen inloggen op websites door met je telefoon een QR-code op het scherm te scannen? Netkwesties schrijft over Tiqr, een app van Surfnet, het volgende:

Na een aantal experimenten heeft Surfnet een methode bedacht om veiliger en gemakkelijker in te loggen op internetsites. Om de applicatie tiqr te gebruiken, is alleen een moderne smartphone nodig. Bij tiqr hoeft er geen beveiliging op de Simkaart zelf gerealiseerd te worden.

Om bij een site in te loggen, start een gebruiker de tiqr-app en scant hij een QR-code (een tweedimensionale streepjescode) die zich op de site bevindt. De app vraagt vervolgens om bevestiging om in te loggen, waarna de gebruiker zijn PIN-code typt en is ingelogd. De beveiliging van tiqr vindt op twee niveaus plaats: op de mobiele telefoon en in de vorm van informatie die alleen de gebruiker weet.

Omdat hacken hot is en online privacy altijd op mijn belangstelling kan rekenen heb ik de applicatie uitgebrobeerd. Of het met de veiligheid ook daadwerkelijk goed zat weet ik niet, maar het werkte allemaal wel. Zodra je de code hebt gescand met je telefoon zie je dat je op het scherm van je laptop wordt ingelogd bij een fictieve bank (in de demo-omgeving). Dat is best een vreemde gewaarwording omdat je zo’n authenticatiemethode simpelweg niet gewend bent.

Toch zie ik mezelf nog niet zo snel inloggen op websites, met deze toepassing. Ik gebruik zowel mijn telefoon als laptop intensief, maar liever niet tegelijkertijd. Voor offline authenticatie zou Tiqr echter ook interessant kunnen zijn. Waarom er geen deuren mee openen? Of je account bij een winkel? Toch maar een beetje in de gaten houden, deze ontwikkelingen.

@

3 Reacties

  1. Roland van Rijswijk schreef:

    Nuttige feedback, dank! Ik ben benieuwd waarom je je laptop en telefoon liever niet tegelijkertijd gebruikt, kun je daar wat meer over vertellen?

  2. Roland van Rijswijk schreef:

    Nuttige feedback, dank daarvoor! Kun je misschien nog wat dieper ingaan op waarom je liever niet je mobiele telefoon en laptop tegelijk gebruikt?

  3. Roland van Rijswijk graag gedaan! Dat met die telefoon moet je ook niet te letterlijk nemen hoor, die ligt vrijwel altijd naast me, als ik achter de computer zit (ik laad ook op via laptop). Maar eenmaal op het web doe ik graag alles binnen de browser. Wel het liefst met zo min mogelijk klikken en gescroll, maar even je wachtwoord intikken (ik bewaar er geen in de browser) gaat toch weer sneller dan je telefoon pakken, de app openen en de scan maken. Als ik echter met mijn telefoon buitenshuis ben, pak ik de telefoon wel  heel snel voor allerlei zaken. Voor betalen of authenticatie zou die dan opeens weer handiger zijn dan mijn bankpas of een keycard o.i.d. Daar moet je tenslotte weer voor je in portemonnee zijn.

Reageer