clear

zoeken

search

Op de 2012 leeslijst: From Gutenberg to Zuckerberg

03 september 2011

The internet has quietly infiltrated our lives, and yet we seem to be remarkably unreflective about it. That’s not because we’re short of information about the network; on the contrary, we’re awash with the stuff. It’s just that we don’t know what it all means. We’re in the state once described by that great scholar of cyberspace, Manuel Castells, as “informed bewilderment”.

Internet als geheel overzien, begrijpen en beschrijven is verduiveld lastig. De geschiedenis ervan nu al een plekje proberen in de geschiedenis van de mens is nog veel lastiger. Het internet is veel meer dan het Web (www) alleen: het is een volwaardig ecosysteem. Probeer dat maar eens goed samen te vatten…en uit te leggen.

Er zijn mensen die dat kunnen. John Naughton lijkt zo’n mens te zijn. BoingBoing meldt dat in januari het boek From Gutenberg to Zuckerberg van zijn hand zal verschijnen en verwijst daarbij naar een artikel in The Guardian, dat Naughton vorig jaar schreef: The internet: Everything you ever need to know. Ik las dat artikel nu pas en genoot met volle teugen. Ik vind het razend knap hoe deze auteur de negen belangrijkste stappen om internet écht te begrijpen zo beknopt weet te beschrijven. Dat hij deze aanzet uitwerkt tot een boek is niet meer dan logisch. Dat boek wil ik lezen. En hebben. Punt.

@

3 Reacties

  1. Daan schreef:

    Thanks voor de tip!

  2. @baef5bb6431c6743b693755c5288eccf Graag geDaan!

  3. mbruinooge schreef:

    Dank voor de tip, waanzinnig artikel.

Reageer