clear

zoeken

search

Multiscope: jongeren hebben 3 tientjes over voor totaalpakket media

08 september 2011

Een vijfde van de Nederlanders is geïnteresseerd in een totaal abonnement voor hun mediagebruik. Bij jongeren is dit zelfs een derde. Ze zouden naast hun gebruikelijke abonnement op internet, televisie en/of vaste telefonie ook graag legaal muziek, films, games en dagelijks nieuws willen gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Multiscope uitvoerde onder 1000 leden van haar consumentenpanel.

Interessante bevindingen van Multiscope, maar eerlijk gezegd vallen de uitkomsten van het onderzoek me wel een beetje tegen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je als mediaconsument niet overal vanaf wil zijn door na het betalen van een vast bedrag te kunnen downloaden of streamen wat je maar wilt. Dat zou toch perfect zijn? Waarom zou 80 of 60 procent van de mensen daar géén behoefte aan hebben? Mij is dat een raadsel.

Dat de mensen die daar wel toe bereid zijn niet veel meer dan 30 euro per maand willen betalen vind ik ook niet echt realistisch. Twee jaar geleden constateerde ik dat ik zelf maandelijks tegen de 150 euro spendeer aan media. Daarom leek een ‘mediabelasting’ van ongeveer 100 euro mij wel redelijk. Maar dan ook geen gedonder meer he? Onbeperkt films, muziek, games, boeken. En dat wat gedownload wordt krijgt de vergoedingen uit de grote pot. Eerlijk zat toch?

Gerelateerd:
Wil jij betalen voor online content?
Over downloaden, mediabelasting en de minimalistische torrents van NERROT
Tijd voor krantenbelasting?

@

4 Reacties

  1. Auke schreef:

    Ik kan zo snel niet vinden wat de leeftijd was van de 1000 ondervraagden? Ik vind ieder geval de conclusie "1/5 van de Nederlanders" niet juist. Scholieren en studenten zijn natuurlijk niet representatief voor heel de bevolking. Of je nu 50 Euro of 500 Euro per maand hebt te besteden, dat maakt nog al een verschil.

    Zelf ben ik enorm voorstander van "een vast bedrag per maand, onbeperkt media". Ik zou het alleen wel prettig vinden als hier een paar abonnementen voor zouden zijn. Ik luister alleen gratis internet radio's (StuBru bijv), en  koop ongeveer 1 game per jaar. Boeken hoeven voor mij ook niet in dat pakket te zitten. Ik zou graag alleen films/tv shows onbeperkt kijken voor een X bedrag per maand. En dan is 100 Euro weer redelijk veel; zeker wanneer ik kijk naar de prijzen van Netflix bijvoorbeeld.

  2. Tom Boersma (Multiscope) schreef:

    Het onderzoek is representatief voor Nederland op geslacht en leeftijd. Aan de hand van deze totale data kan je verschillen maken tussen jongeren en ouderen. De conclusies zijn dus wel degelijk juist.

  3. @dc7453aee918ecf8f71a43a23e8c6e97 inderdaad jammer dat de onderzoeksmethode er niet bij staat. Ze maken nog wel onderscheid tussen volwassen en jongeren (een derde…) maar hoe het precies is verdeeld blijft onduidelijk inderdaad. Het is inderdaad wel beter misschien om te werken met verschillende abonnementsvormen. Misschien ga je dan wel meer toe naar een iTunes-variant, met dat verschil dat je vaste bedragen betaalt…

  4. @1eca7f7258134d9924de0f8d446b8d8b Dank voor de feedback. Misschien nog wel een idee om de methode erbij te zetten? Dan roept het misschien minder snel dit soort vragen op?

Reageer