clear

zoeken

search

Kan een supercomputer grote wereldgebeurtenissen voorspellen?

12 september 2011

Kan een (super-) computer grote wereldgebeurtenissen voorspellen? Dat is wel wat Kalev Leetaru stelt in een fascinerend onderzoek dat hij publiceerde op de site First Monday. De BBC duidt het onderzoek maar ons eigen Scientias vat een en ander ook samen:

Onderzoeker Kalev Leetaru liet een supercomputer meer dan 100 miljoen artikelen ‘lezen’. De artikelen waren afkomstig uit online nieuwsmedia en het archief van de Amerikaanse overheid.

en

Het experiment toont aan dat de supercomputer eigenlijk beter geïnformeerd was dan veel veiligheidsdiensten. “Het feit dat de Amerikaanse president Mubarak (de voormalige president van Egypte, red.) bleef steunen, suggereert dat zelfs de beste analyses erop wezen dat Mubarak aan zou blijven,” concludeert Leetaru. “Dat is waarschijnlijk, omdat je experts hebt die Egypte al 30 jaar bestuderen en er al 30 jaar niets met Mubarak is gebeurd. Maar als je kijkt naar de grafiek (die de supercomputer maakte, red.) dan zie je dat het onmogelijk lijkt dat Mubarak overleeft.”
Ook de revolutie in Libië werd door de supercomputer ‘voorspeld’. Maar de pc kan ook voor andere dingen worden gebruikt. Zo bleek dat de computer op basis van nieuwsberichten de locatie van Osama Bin Laden tot op 200 kilometer nauwkeurig had kunnen bepalen.

Buitengewoon!

@

Afbeelding Nieuws Bin Laden: Leetaru

Reageer