clear

zoeken

search

Gestructureerde chaos: de genialiteit van IKEA gevisualiseerd

20 september 2011

Een paar weken geleden bezocht ik IKEA in Amsterdam. Nu zou ik dolgraag willen zeggen dat tijdens dat bezoek vervuld werd met afgrijzen maar dan zou ik liegen. Afgrijzen moest -opnieuw- plaatsmaken voor bewondering. Bewondering voor het slimme concept van de zaak.

Vier jaar geleden koppelde ik die bewondering aan gamershumor, door te verwijzen naar een heuse walkthrough voor de winkel, vandaag koppel ik het aan een mooie lezing van professor Alan Penn.

Normally architects organize space to make the experience as efficient as possible. At IKEA though, however, the (almost ‘urban’) designers deliberately set out to confuse people, drawing them into buying things that are not on their shopping list. If you like to watch this phenomenon being scientifically analyzed in extreme detail, meanwhile enjoying the view of various (heat)maps, graphs, 3D reconstructions and other illustrations, then be sure to watch the recording of a talk (the IKEA case in particular starts around the 24:30 mark), by Alan Penn, Professor of Architectural and Urban Computing at The Bartlett School of Graduate Studies, University College London.

Zo gek was die walkthrough nog niet…

@

4 Reacties

  1. kurai Hoshi schreef:

    Ik ga ook meestal via de uitgang naar binnen, pak in het magazijn wat ik op internet al had uitgezocht… anders is het als ik met het hele gezin ga, dan schrik ik meestal als ik bij de kassa aangekomen wakker wordt geschud om de rekening te betalen….. 'maar het is goedkoop eten daar' dus 🙁
    en dan ook nog eens allemaal van tevoren zo bekokstoofd door slimme architectuur, doet me denken aan een SouthPark aflevering over een supermarkt…

  2. kurai Hoshi Ik kom er maar zelden maar vind dat wel een creatieve oplossing, die uitgang als ingang gebruiken. Maar wij moesten laatst nog wat dingen bekijken ook. En in het magazijn werden we nog gefopt: bleken we voor een kastje naar een ander magazijn te moeten, een kilometer verderop. Daar alsnog een enorme rij. Maar het echte lachen begon uiteraard pas toen we gingen schroeven nadien. Hell!

    In het restaurant was ik voor het eerst. Dat je een beker meekrijgt voor je consumpties was ook nieuw voor me. Te bizar.

  3. Arend Kodde schreef:

    Coole lecture, waar vind je zulk soort dingen toch! gaaf.

  4. Arend Kodde Thanks Arend, mooi dat je het ook mooi vindt 🙂 Ik volg heel veel blogs en nieuwssites via Google Reader/ De app Feedly. Daar vis ik dan alles uit wat ik zelf ook interessant vind…

Reageer