clear

zoeken

search

De informatiestroom temmen met Google Reader, Feedly en Tweetdeck

04 september 2011

Als ik zou beweren dat ik niet veel tijd besteed aan het ‘consumeren’ van online informatie zou ik liegen. Toch besteed ik er veel minder tijd aan dan de meeste mensen denken. Mensen die m’n blog al langer lezen verveel ik er mee maar omdat ik mezelf nog regelmatig hoor uitleggen hoe ik veel tijd bespaar met behulp van drie gratis programma’s vind ik het zinvol om daar nog eens een toelichting op te geven.

Google Reader
Of het nu gaat om weblogs, nieuwssites, bepaalde trefwoorden op Twitter of recente wijzigingen binnen Middelburg Dronk: ik lees alles via Google Reader. Google beveelt dat hulpmiddel zelf aan met de zin “Met Google Reader is het bijhouden van uw favoriete websites net zo makkelijk als het controleren van uw e-mail.”
Het gebruik van Google Reader is niet zo ingewikkeld. Als je eenmaal bent ingelogd met je Googleaccount klik je linksboven op ‘Een abonnement toevoegen’. Vervolgens voer je het adres van de site die je wilt gaan volgen, bijvoorbeeld www.pzc.nl en je klikt op ‘toevoegen’. Dat proces herhaal je -eenmalig- voor alles websites die je wilt volgen.

Feedly
Als je, zoals ik, veel websites ‘volgt’ is Google Reader niet het prettigste platform denkbaar. Dat heeft alles te maken met de lay-out van de website. Zelf vind ik het veel prettiger om al die nieuwe berichten (ook wel ‘feeds’ genoemd) te lezen op de telefoon of de iPad. Daar gebruik ik de gratis app Feedly voor. Onder het kopje ‘gerelateerd’ kun je daar meer over lezen.
Aan feedly moet je -eenmalig- je inloggegevens van Google Reader verstrekken, zodat de inhoud ervan kan worden ingelezen. Als dat eenmaal is gebeurd beschik je over schitterende tool. Het dagelijkse nieuws wordt opeens visueel en gestructureerd gepresenteerd. Als je op een bericht klikt wordt de tekst binnen de applicatie geladen, zodat je nooit meer naar sites als Nu.nl hoeft te surfen. Een extra voordeel van Feedly is dat je interessante berichten direct kunt Twitteren, bewaren of naar jezelf kunt mailen. Dat is handig, als je graag links deelt met je online contacten.

Tweetdeck
Voor een beschrijving van de werking van Tweetdeck verwijs ik graag naar de instructievideo’s op Digitaal Leerplein. Ik beperk me tot de opmerking dat ik met Tweetdeck in één oogopslag kan zien wat er gebeurt rondom verschillende Twitteraccounts. Dat scheelt veel zoek- en klikwerk.

In Why keeping up with RSS is poisonous to productivity, sanity las ik dat slechts zes procent van de Amerikaanse internetgebruikers informatie ‘consumeert’ met behulp van een feedreader zoals Google Reader. Dat de auteur dat gegeven onder meer gebruikt voor de onderbouwing van zijn stelling dat het volgen van (te veel) feeds slecht is voor de productiviteit vind ik een beetje onzin. Natuurlijk is een matige dosering van belang. Het is onmogelijk om alles te volgen. Daar kan ik alleen maar over zeggen dat ik Google Reader net zo gebruik als Twitter. De ‘timeline’ van dat platform volg ik ook niet doorlopend. Dat is ondoenlijk. De grote informatiestroom vloeit altijd. Soms ga je als een beer aan het water zitten en je tikt er een paar lekkere vissen uit. Hongerige beren doen dat misschien wel een paar keer per uur, anderen nemen genoegen met een dagelijks of wekelijks maal.

Gerelateerd:
App van de week: Feedly
Extensie van de week: Super Google Reader
Afscheid van een favoriet: dag Netvibes
Er is geen informatie-overvloed

@

5 Reacties

 1. Bluebaboon schreef:

  Ik ben altijd wel te porren voor een analogie met een beer erin!Β 

 2. BluebaboonΒ op je wenken bediend dan πŸ™‚ Maar vanwaar die beerwaardering?

 3. Bluebaboon schreef:

  πŸ™‚ Niks bijzonders. Ik zag ze ooit broodjes smeren. Niks meer en niks minder. Geen diepere laag. Helaas πŸ˜›

 4. Bluebaboon schreef:

  Oeps hij moet eigenlijk hier komen πŸ™‚

  πŸ™‚ Niks bijzonders. Ik zag ze ooit broodjes smeren. Niks meer en niks minder. Geen diepere laag. Helaas πŸ˜›

Reageer