clear

zoeken

search

Bronnen voor lokaal nieuws: over een onderzoek van Pew en een oorverdovende #knal

26 september 2011

Pew Internet heeft vandaag een onderzoek naar de consumptie van lokaal nieuws gepubliceerd. Dat onderzoek is weliswaar gehouden in de Verenigde Staten (dat een ander medialandschap heeft en waar ‘lokaal’ een paar maatjes groter is dan hier) maar biedt toch een paar interessante inzichten. Het blijkt bijvoorbeeld dat kranten nog steeds de belangrijkste bron zijn voor bijvoorbeeld informatie over evenementen, cultuur, lokale politiek, sociale dienstverlening en criminaliteit in de regio, dat lokale televisie het wint als het gaat om het weer en ‘brekend nieuws’ en dat internet de rest voorbij streeft als het gaat om informatie over het lokale uitgaansleven, de handel, banen en huisvesting.

Ik geloof, nog steeds, dat er veel te winnen valt binnen de lokale en regionale informatievoorziening. Niet alleen voor de media; ook voor bibliotheken, archieven en andere organisaties. Hoe het op dat niveau werkt konden we afgelopen weekend mooi ervaren rondom de gebeurtenissen in Ritthem. Toevallig was ik daar vrijdagmiddag nog geweest met mijn lief en toen we op Twitter opeens tientallen berichten voorbij zagen komen over dé knal, vonden we het anderhalf uur lang leuk om het te volgen. Grappend en grollend, gissend en gretig: was het de neerstortende satelliet? De Luchtmacht? Vuurwerk?

Het is op zo’n moment reuze gezellig en interessant, bij de virtuele dorpspomp. Beetje bij beetje kom je meer te weten, maar je bent wel blij als je merkt dat de webadepten van de regionale media ook online zijn. Mark Rijk van Omroep Zeeland stapte meteen in de auto om te kijken of er iets loos was in Vlissingen-Oost, Nadia Berkelder van de PZC deed verslag van telefoontjes met Defensie en de Luchtverkeersleiding. Dat is waardevol, als niemand weet wat er gaande is. Dat ook @politiezld zich actief in de discussie mengde vond ik ook mooi. Die mensen en de organisaties die zij vertegenwoordigen hebben nu eenmaal meer bronnen en contacten die helpen de waarheid boven water te krijgen. Dat je dan in de loop van het weekend pas leert hoe de vork in de steel zat en zit is eigenlijk een bijzaak. De opwinding is dan al weer gezakt. Op naar de volgende gekke gebeurtenis. Zolang het maar niet ver van ons bed is.

@

2 Reacties

  1. Mark Rijk schreef:

    Bedankt voor de blijdschap! 🙂

    Overigens zette een collega om 23:23 uur (dus ruim een uur na de knal) al een bericht op de site van Omroep Zeeland, dat het zou gaan om een explosie bij een caisson in Ritthem. Verhaal werd toen, ook niet door mij, niet geloofd. Echter bleek dit de volgende ochtend wel het geval te zijn.

    Het bericht is intussen al meerdere keren aangepast: //www.omroepzeeland.nl/nieuws/inwoners-ritthem-bijgepraat-over-explosie#.ToDwi9Ru5Bk

  2. @b30915d627c23b7430a30f956b0ff0f1 dat was een scherpe collega dan, want het was toch niet heel goed zichtbaar die avond? Wel mooi dat hetzelfde bericht dan steeds geactualiseerd wordt…

Reageer