clear

zoeken

search

Amazonboeken lenen via de bibliotheek

23 september 2011

Voor mensen die de ontwikkelingen rondom eboeken en bibliotheken volgen was het interessant nieuws: Amazon is in zee gegaan met OverDrive én met 11.000 Amerikaanse bibliotheken. Voortaan kunnen bibliotheekleden ook een beperkt deel van het boekenaanbod van Amazon lenen via de bibliotheek.

Het bericht maakte me nieuwsgierig. Ik wilde weten hoe een bibliotheek zo’n boek aanbiedt via de website. In het screenshot hierboven zie je hoe de bibliotheek van Seattle het doet. Het boek wordt in verschillende formaten aangeboden en kan ook meteen gereserveerd worden voor de Kindle. Of het uitleenproces duidelijk is kan ik zonder pasje niet controleren maar het lijkt erop dat je het boek met een paar muisklikken kunt downloaden.

Wat mij verbaast zijn de verschillen bij Amazon. Je kunt het boek dus gratis lenen bij de bibliotheek, maar als je de papieren versie van het boek (paperback) wilt kopen betaal je 7 dollar 99. Als je doorklikt naar de Kindleversie betaal je 9 dollar 65. Als je vanuit Worldcat doorklikt naar de derde aanbieder zie je dat het papieren boek daar 11 dollar 98 kost.

Het is opmerkelijk dat de bibliotheeksites wel naar Amazon verwijzen, maar Amazon niet naar de bibliotheken. Aan de andere kant: als Amazon dat wel zou doen zouden veel consumenten waarschijnlijk digitale eieren voor hun geld kiezen en het boek lenen. Of zie ik met die redenering iets over het hoofd? Het doet me sowieso afvragen hoeveel OverDrive en/of bibliotheken heeft/hebben moeten betalen voor deze deal. Ik kan me bijna niet voorstellen dat Amazon het voor niets doet…of voor inzicht in het gedrag van bibliotheekgebruikers alleen.

@

2 Reacties

  1. Sam Rijver schreef:

    Het is denk ik een kwestie van tijd (jaren) voordat Amazon zelf met een digitiale biebfunctie komt. Tot die tijd moeten ze het nog even doen met de locale bibliotheken

  2. Sam Rijver Inderdaad best kans dat ze nu gewoon ervaring opdoen. Maar waarom denk je dat Amazon dat zou willen? Om de gehele markt te controleren? Of zitten er nog meer interessante aspecten voor hen aan volgens jou?

Reageer