clear

zoeken

search

Waarom software de wereld opeet

20 augustus 2011

Marc Andreessen is niet zomaar een internetondernemer. Hij stond aan de wieg van Mosaic en Netscape, was mede-oprichter van Ning en een deel van het geld dat hij verdiende investeerde hij in bedrijven als Facebook, Groupon, Zynga, Skype, Twitter en Foursquare. Andreessen is een man die er verstand van heeft. Een man met visie. Hij bekleedt dan ook talloze commissariaten en is een veelgevraagd spreker.

Wall Street Journal publiceerde gisteren een essay van deze man, Why Software Is Eating The World. Dat artikel kan ik iedereen die interesse heeft in de toekomst van internet en ICT aanbevelen. Andreessen legt uit hoe software de macht heeft gegrepen in de economie en waarom hij investeert zoals hij investeert. Dat is verdomd interessante materie, beste mensen.

@

4 Reacties

  1. bluebaboon schreef:

    Dat is idd verdomd interessante materie 🙂

  2. Caroline Danon schreef:

    Sorry hoor maar mijn vader zegt net tegen me dat ze 30 jaar geleden al onderkenden dat software de toekomst zou worden.
    Dit artikel gaat eigenlijk helemaal niet over dat software de toekomst is, maar het gaat helemaal om de toepassingen. Wat kun je met software doen?
    Wat kun je met software kopen?
    Vroeger werden processen al bestuurd met programmeerbare PLL's bijvoorbeeld, nu is de auto een razend snel ontwikkelend onderwerp, dát zegt het artikel. Dat je hiervoor goede software ontwikkelaars nodig voor hebt is triviaal, dat is van alle tijden. Managers? Och.. 😉 er zijn altijd wel veel mensen die manager willen zijn. Gelukkig maar want de meeste begaafde software ontwikkelaars die ik ken willen absoluut geen manager zijn, vinden het een rotbaan.

    Met andere woorden, volgens mij vertelt het artikel niets nieuws, uiteindelijk gaat het om de creativiteit waarmee je een product inzet. Je ziet ook dat de schrijver niet in software geïnvesteerd heeft, maar in bepaalde applicaties als foursquare en facebook. Dat zijn toepassingen.

  3. @fe220efa41b2327de3308b3934e0e326:disqus Hoi Caroline, nu heb ik volgens mij nergens gezegd dat dit artikel over de toekomst van software gaat, maar afgezien daarvan lees ik het artikel dan toch een beetje anders dan jij, denk ik. Dat de impact van software al een paar decennia groot is, dat is wel helder inderdaad, en dat voor de ontwikkeling daarvan vaklui nodig zijn ook. Wat Andreessen voor mijn gevoel uitlegt is echter waarom hij zoveel geld stopt in genoemde bedrijven. Dat die bedrijven op zich draaien om software, databases en algoritmes mag geen verrassing heten, maar dat ze de vrij hardnekkige businessmodellen, die al tijden meegaan, in korte tijd op de grondvesten doen schudden is m.i. misschien dan wel geen nieuws maar zo op een rij gezet wel degelijk interessant. Als je stelt: "de impact van automatisering is groot", dan is dat inderdaad oud nieuws (//www.edwinmijnsbergen.nl/2008/01/automatisering-als-het-kan-zal-het.html) maar ik lees hier het verhaal van een definitieve omwenteling. Het verhaal van hele grote bedrijven die dachten dat het allemaal wel niet zo'n vaart zou lopen, van de grote verschuiving naar de cloud, van de kanteling van software gebruiken als hulpmiddel naar puur draaien op ict en daar succes mee hebben. Dat Andreessen het hier software noemt (en ik ook) moet je maar niet te letterlijk nemen. Het gaat denk ik altijd om de toepassingen en niet zozeer om de code. Maar deze man heeft zich altijd beziggehouden met toepassingen van de code waarbij zelf betrokken was, van die eerste browsers tot het door mij geliefde Ning, en ziet dat het goed benutten ervan uiteindelijk leidt tot de uitschakeling van allerlei oude organisaties, de 'middle men', enz. Dat is wellicht geen nieuw inzicht, maar Marc zet het wel mooi op een rij in een tijd dat het meer dan in de jaren die voor ons liggen aan de hand is…en aan de hand zal zijn.

    Maar goed, dat is hoe ik het interpreteer…

Reageer